Hoppa till huvudinnehåll

Skärpta vapenlagar diskuteras i Tyskland

Poliser står utanför köpcentret Olympia och en McDonald's-logo i München den 23 juli 2016.
Poliser står utanför köpcentret Olympia i München den 23 juli 2016. Poliser står utanför köpcentret Olympia och en McDonald's-logo i München den 23 juli 2016. Bild: EPA/SVEN HOPPE München,masskjutning,Tyskland,körbanor

Efter dödsskjutningarna i München på fredag kväll har kraven på skärpta vapenlagar väckts i Tyskland.

Den 18-årige gärningsmannen sköt sina offer med en pistol som han inte hade licens för, och tog sedan sitt eget liv.

Tysklands vice kansler, Sigmar Gabriel från Socialdemokraterna kräver att kontrollen av vem som har vapen och hur de används ska skärpas. Han säger till tyska medier att det inte är acceptabelt att en psykiskt sjuk 18-åring kan få tag på vapen. Polisen har bekräftat att gärningsmannen hade fått psykiatrisk vård.

Den tyska inrikesministern Thomas de Maizière (CDU) säger till tidningen Bild am Sonntag att man kommer att göra en grundlig utredning av hur 18-åringen fick tag på vapnet.

- Sedan måste man se över om det finns ställen i lagen som borde ändras, säger Thomas de Maizière. Han konstaterar att de tyska vapenlagarna redan nu är stränga.

"Armén ska kunna tillkallas"

Delstaten Bayerns inrikesminister Joachim Hermann (CSU) vill att den tyska armén ska kunna kallas in i nödlägen likt det i München i fredags.

Ett enormt polispådrag sattes in efter skottlossningen då de första uppgifterna talade om att det kunde finnas flera gärningsmän som fortfarande var på fri fot. Över 2000 poliser evakuerade människor och spanade efter misstänkta.

Inrikesminister Joachim Hermann säger till den bayerska rundradion att medborgarna förväntar sig att staten ska vara stark, och att armén i extremfall kunde agera som hjälp i krissituationer inom landet.

I nuläget kan den tyska polisen be armén om assistans, men lagen tillåter inte armén att agera självständigt i sådana här fall.

Läs också