Hoppa till huvudinnehåll

Esbos nya sjukhus följer i västmetrons fotspår

Esbo sjukhus
Så här såg det nya sjukhusets bygge ut i oktober 2014. Esbo sjukhus Bild: Yle / Ted Urho schaktning

Det är inte bara västmetron som Esboborna är tvungna att vänta på. Också bygget av det nya sjukhuset vid Jorv har dragit ut på tiden och överskridit sin budget.

Ursprungligen skulle det nya sjukhuset stå färdigt i början av 2016. I slutet av juni överlämnade byggföretaget Lujatalo byggnaden officiellt till Esbo stad, men ännu är arbetet inte färdigt. Enligt den nya tidtabellen ska dörrarna öppna i januari 2017, men datumet är inte ännu hugget i sten.

Jag anser inte att protokollen innehåller något hemligt, men offentlighetslagen gäller inte aktiebolag.― vd Maija Lehtinen, Kiinteistö Oy Espoon sairaala

Utgifterna för sjukhuset har blivit större än planerat. Esbo stad hade slagit fast en budget på 150 miljoner euro, men i juni beslöt politikerna att höja summan till 175 miljoner. Staden och Lujatalo tvistar om vilka arbeten som ingår i det ursprungliga entreprenadpriset, och den slutliga notans storlek beror på vad parterna kommer fram till.

Fastighetsbolaget vägrar överlämna protokoll

Projektets fakturering har väckt diskussion i styrelsen för stadens fastighetsbolag Kiinteistö Oy Espoon sairaala, som ansvarar för projektet. Enligt finska Yle har man bland annat förundrat sig över en räkning på flera miljoner euro, som bolaget betalat på förhand.

Fastighetsbolagets vd Maija Lehtinen vill inte vidare kommentera diskussionerna som förts inom styrelsen. Hon vägrar också överlämna styrelsens protokoll till finska Yle.

- Jag anser inte att de innehåller något hemligt, men offentlighetslagen gäller inte aktiebolag, säger Lehtinen.

Frågan om huruvida offentlighetsprincipen borde tillämpas då det gäller aktiebolag som ägs av skattebetalarna har varit på tapeten redan tidigare i sommar, då Västmetrobolaget vägrade överlämna sina protokoll till Yle och politiker i Esbo.

Salla Vuorikoski / Yle Uutiset. Läs hela artikeln här (på finska).