Hoppa till huvudinnehåll

Finländsk antidopningschef: Wada bör granska de norska överdoserna

Martim Johnsrud Sundby sträcker ut tungan.
Martin Johnsrud Sundby använder astmamedicin, precis som många andra norska toppåkare. Martim Johnsrud Sundby sträcker ut tungan. Bild: All Over Press Martin Johnsrud Sundby

Norges skidförbund har en läkare som skriver ut överdoser och bör granskas av internationella antidopningsbyrån Wada. Det säger Timo Seppälä, medicinsk chef för finländska antidopningsbyrån ADT.

Beskedet att norska skidkungen Martin Johnsrud Sundby åkt fast för en dopningsförseelse slog ner som en bomb förra veckan.

Det är frågan om systematisk dopning med astmamedicin, menar vissa. En byråkratisk miss, menar andra. Nu ger sig antidopningschefen Seppälä in i debatten.

– I Cas (idrottens skiljedomstol) rapport framgår det att det norska skidförbundet godkänner Sundbys användning av ämnet. Där finns en läkare som skriver ut överdoser, förbundet tar ansvaret och ger till och med pengar till en idrottare som åkt fast, säger Seppälä till Yle.

”Klart att Wada bör granska”

Enligt Seppälä borde en Wada-delegation nu ta tag i saken och granska det norska skidförbundets användning av läkemedel.

– Det finns inget annat alternativ, säger Seppälä, som tror att en utredning skulle gynna Norge.

Om en utredning inte skulle komma fram till att Norge systematiskt bryter mot reglerna kunde längdåkarna lättare hävda att de är rena.

Norge tystade ner fallet

Enligt en granskning har 69 procent av de norska OS-medaljörerna i längdskidåkning sedan 1992 använt sig av astmamedicin.

Seppälä menar att fallet Sundby är en indikation på att också andra toppåkare fått samma maximimängd av astmamedicinen.

Seppälä är också kritisk till hur Norge först försökte tysta ner det positiva dopningsbeskedet. Det norska skidförbundet kände till Sundbys positiva test redan i januari 2015, men valde att hålla informationen hemlig.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport