Hoppa till huvudinnehåll

”Gränser är gränser, allt annat är bortförklaringar”

Reijo Jylhä.
Reijo Jylhä har inte mycket sympati för Sundbys överdosering. Reijo Jylhä. Bild: Pekka Sipola/All Over Press Reijo Jylhä

Först klagade norrmännen på de finländska syrgasmaskerna, sedan kommer en sådan här nyhet, säger Finlands skidlandslagstränare Reijo Jylhä till Yle. Jylhä undrar hur många andra som medicineras på samma sätt som Martin Johnsrud Sundby.

Den norska användningen av astmamedicin fortsätter vara ett hett debattämne.

På måndag menade antidopningsbyrån ADT:s chef Timo Seppälä att internationella antidopningsbyrån Wada borde syna norrmännen i sömmarna, medan Kari-Pekka Kyrö kallade den senaste tidens dopningsdomar ”Glädjens dagar”.

Missade med doseringen

Jylhä håller med Seppälä: Wada borde ta tag i saken.

– Det lönar sig att undersöka det inträffade om det finns oklarheter. Wada förde ju saken vidare (Till idrottens skiljedomstol Cas. Fis och det norska skidförbundet ville fria Sundby, reds. anm.). Det är bättre för norrmännen att det hela utreds, säger Jylhä till Yle.

Sundby hade använt en ny typ av inhalator och fått i sig doser på tre gånger den tillåtna mängden. Jylhä visar inte mycket sympati för det inträffade.

– Gränser är gränser, det är inget oklart med det. Allt annat är bortförklaringar.

Martin Johnsrud Sundby.
Martin Johnsrud Sundby är avstängd i två månader. Martin Johnsrud Sundby. Bild: EPA/GIAN EHRENZELLER martin johnsrud sundby

Finns det fler?

Enligt Jylhä är astmamedicin vanligt bland skidåkare. Nästan alla använder sig av dem, säger han. Den medicin som Sundby använde sig av är en av de mest allmänna, menar Jylhä.

– Frågan är, hur många andra har samma medicinering?

Det ena är tillåtet och det andra en klar dopningsförseelse.― Reijo Jylhä

Minns uppståndelsen om syrgasmaskerna

Då Jylhä får frågan om Norge – som har stor inflytande i internationella skidförbundet Fis och i Wada – har tystat ner skandalen minns Jylhä rubrikerna om de finländska syrgasmaskerna.

Då Finland började använda syrgasmasker i träning drog norrmän paralleller till den dopade tyska längdåkaren Johann Mühlegg.

– Norrmännen väsnades ju då vi använde oss av syrgasmasker. I Wadas regler står det att det är tillåtet. Sedan kommer en sådan här nyhet, då tänker jag att de här två sakerna inte ens är jämförbara. Det ena är tillåtet och det andra en klar dopningsförseelse, säger Jylhä.