Hoppa till huvudinnehåll

Kari-Pekka Kyrö om dopningsdomarna: Glädjens dagar

Kari-Pekka Kyrö, 2010.
Kari-Pekka Kyrö vill återvända till idrotten. Kari-Pekka Kyrö, 2010. Bild: Mauri Ratilainen / All Over Press Kari-Pekka Kyrö

Finlands tidigare skidlandslagstränare Kari-Pekka Kyrö är glad över att man nu på allvar börjat nysta upp dopningsproblemen inom idrotten. Det är starkt. Det är en fantastisk riktning, säger han till Yle Sporten.

Kari-Pekka Kyrö var landslagstränare då hemohes-härvan avslöjades, men har alltid vidhållit att norrmännen också fuskat.

Norrmännen är naiva som tror att de egna superhjältarna är rena. Deras framgång beror på dopningsanvändning och en stark position i kärnan av internationella förbund, sa Kyrö i en intervju med Ilta-Sanomat för några år sedan.

”En fantastisk riktning”

När Yle Sporten når Kyrö på måndag vill han bara kommentera Sundbys dopningsfall i breda ordalag. Kyrö håller på att få sin livstidsavstängning upphävd och vill inte försämra sina chanser att kunna återvända till idrotten.

– Ingen har bett mig att hålla tyst, men jag tror det vore klokt, säger Kyrö och fortsätter.

– Att vi nu börjar gräva fram systemen bakom dopningen, det är starkt, det är rätt. Det är en fantastisk riktning.

Kyrö menar att man inte råder bot på dopningsproblemen om man bara stänger av idrottare. Man måste gå till problemets rot.

– Att Idrottare straffas och jorden fortsätter snurra. Det är aldrig bra nog.

Vill återvända till idrotten

Kyrö har varit avstängd från all idrottsverksamhet i 15 år, sedan skid-VM i Lahtis år 2001. Då åkte sex finländare fast för systematisk dopning. Kyrö var landslagstränare vid tillfället och stängdes av på livstid.

I somras valde Finlands skidförbund att häva avstängningen efter att Kyrö bett om det. Hävningsprocessen är inte helt avklarad och Kyrö är ännu inte fri att återvända till idrotten.

Kyrö har fortsatt vara aktiv i dopningsfrågor efter avstängningen. Han är glad över att det ryska dopningssystemet och den norska användningen av astmamedicin nu fått stor synlighet.

– Det är glädjens dagar.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport