Hoppa till huvudinnehåll

Münchenskytten fick hjälp av en vän

Varningsskylt i Würzburg 19.7.2016
Varningsskylt i Würzburg 19.7.2016 Bild: EPA/ Karl-Josef Hildenbrand Würzburg

Mannen som sköt ihjäl nio personer i München fick hjälp av en kompis i planerandet av våldsdådet. Kompisen är den 16 år gamla mannen som greps igår misstänkts för att ha lockat människor till tågstationen i München via sociala medier.

De unga männen hade träffats innan Münchenskytten utförde dådet, uppger åklagare.

Männen träffades vid en psykiatrisk klinik där de vårdades i fjol somras. De har sedan dess hållit kontakt bland annat via appen Whatsapp.

Meddelanden de unga männen skickat till varandra visar att de träffades precis innan dödskjutningen i München på den plats där skottdramat ägde rum, sade åklagare Thomas Steinkraus-Koch vid en presskonferens på måndag.

Den 16 år gamla vännen visste dessutom att den 18 år gamla Münchenskytten ägde en Glockpistol.

Enligt tyska myndigheter hade gärningsmannen i München planerat våldsdådet i ett år.

Rättelse: Upggifterna om att det fanns en koppling mellan Münchenskytten och mannen som attackerade folk på ett tåg i Würzberg var felaktiga. Kompisen är inte misstänkt för några våldsdåd. Artikeln uppdaterad klockan 14.20.