Hoppa till huvudinnehåll

Nu börjar byggarbetet på Sumparn i Helsingfors

Vy från farfarsbron över hav och Helsingfors.
Redan 2018 kommer det att finnas bostäder för tusentals invånare på Sumparn. Vy från farfarsbron över hav och Helsingfors. Bild: Yle/ Karin Filén sumparn

I Fiskehamnen i Helsingfors utvidgas byggarbetet snart till Sumparn. Redan i augusti börjar staden bygga gator och annan infrastruktur på udden som nu står tom.

Stadsfullmäktige godkände detaljplanen för Sumparn 2014. Planen är att bygga bostäder för 3 000 invånare.

Gågata på Sumparn i framtiden.
Så här är det tänkt att det ska se ut på udden i framtiden. Gågata på Sumparn i framtiden. Bild: Helsingfors byggnadskontor Sumparn,sumparn,Fiskehamnen

Stram tidtabell

Enligt projektledare Timo Säynätjoki från stadens byggnadskontor inleds gatuarbetet på Sumparn om högst en månad.

- Vi måste bara få några tillstånd i skick före arbetet kan inledas, säger Säynätjoki.

Enligt honom börjar själva bostadsbyggandet i början av 2017. Och redan 2018 beräknas det mesta vara klart.

Han medger att de har en stram tidtabell.

Sumparn före byggnadsarbete.
I dag finns det en del verksamhet på Sumparn sommartid, men resten av året är den en rätt så öde plats. Sumparn före byggnadsarbete. Bild: Arda Yildirim Sumparn,sumparn

Sista sommaren för Sompasauna

Trots att Sumparn i dag står tom finns där en del verksamhet, särskilt sommartid. Där finns bastun Sompasauna, kafét Ihana och evenemang som korvdagen och olika loppmarknader.

Och på grund av att byggarbetet på Sumparn nu ska inledas är det sista sommaren som bastun Sompasauna kan ha sin verksamhet på udden.

- Staden ska börja muddra stranden och senare bygga bostäder här, så tyvärr måste sådana som vi vika undan, säger Arna Björqvist, medlem i föreningen Sompasaunaseura.

Arna Björqvist på Sumparn vid Sompasauna.
Arna Björqvist från föreningen Sompasaunaseura tror att deras bastuverksamhet kommer att fortsätta på annat håll i staden. Arna Björqvist på Sumparn vid Sompasauna. Bild: Arda Yildirim Sumparn,sumparn

Den allmänna och avgiftsfria bastun byggdes med talkokrafter 2011 utan stadens tillstånd. Staden rev bastun i slutet av den sommaren, men den byggdes upp igen år efter år.

År 2013 grundades föreningen Sompasaunaseura och de gjorde ett hyresavtal med staden. Året därpå råkade bastun ut för skadegörelse, någon hade knuffat den i havet.

I år fick föreningen priset för bästa kulturgärning som stadens kultur- och biblioteksnämnd delar ut.

Förhandlar med staden om flytt av bastun

Föreningen planerar ändå att fortsätta verksamheten någon annanstans. De förhandlar nu med staden om vart verksamheten skulle kunna flytta.

- Staden har erbjudit olika alternativ. Men allt är fortfarande i planeringsskedet, så jag vill ännu inte avslöja något, säger Björqvist.

Sumparn

Sumparn är en del av före detta Sörnäs hamnområde.

Udden är den sydligaste delen av det nya bostadsområdet Fiskehamnen.

Staden ska bygga bostäder för cirka 3 000 invånare på udden.

Kvarteren på den norra delen av udden beräknas vara färdiga 2023.

Mer information om byggarbetet finns på stadens webbplats.

Läs också