Hoppa till huvudinnehåll

Posten har brutit mot lagen i skärgården - nu blir det ändringar i postgången

Brev i skärgården
Brev i skärgården Bild: YLE/Linus Hoffman postutdelning

Från och med denna vecka ska posten ordna insamling och utdelning alla vardagar till hushåll på holmar med förbindelsebåttrafik fem dagar i veckan.

Det var redan i april som Högsta förvaltningsdomstolen slog fast Åbo förvaltningsdomstols beslut att posten bör delas ut dagligen till holmar som trafikeras av förbindelsebåtar minst fem dagar i veckan. Ärendet skulle ännu en runda via Kommunikationsverket som konstaterade det samma, och från och med nu ska postgången fungerar lagenligt.

Hela processen fick sin början i december 2012 då Kommunikationsverket tog emot Johan Åminnes klagomål om postudelningen på Houtskärs och Iniös förbindelsebåtsrutter. Enligt Åminnes klagomål delades posten ut till öarna vid förbindelsebåtsrutten 1–2 gånger i veckan, även om de enligt Åminne bör omfattas av utdelning som sker fem gånger i veckan.

Åminne bor på Bockholm, och Kommunikationsverket anser nu att posten brutit mot lagen när de inte delat ut brevförsändelser till holmen fem dagar i veckan. Nu åläggs posten att ordna insamling och utdelning i enlighet med postlagen. Dessutom ska posten också senast inom september månad ge en utredning om hur insamling och utdelning av post på Bockholm och i liknande förbindelsebåtsrutter har ordnats.

Postbåten Plåtfia
Postbåten Plåtfia Bild: YLE/Linus Hoffman postbåt

Enligt Johan Åminne är det av stor vikt att man i beslutet konstaterat att det samma gäller också andra öar med likadana förbindelser.

- Lyckligtvis kom den där bisatsen med, säger Åminne som konstaterar att det innebär att andra skärgårdshushåll inte behöver gå igenom samma process skilt för sig.

Hur det hela ska ordnas i praktiken återstår att se. Tidigare har NTM-centralen av kostnadsskäl förbjudit förbindelsebåtarna att enbart köra postturer. Om förbindelsebåten inte har haft annat ärende har posten delats ut i samband med följande tur.

- Om de inte får det ordnat får de väl börja köra själva med mindre båtar, föreslår Åminne.

Bor du på en ö som nu borde få posten fem dagar i veckan? Hur har det gått? Vi vill gärna följa upp situationen, hör av dig till radiovega.aboland@yle.fi eller ring 02 271 7855.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland