Hoppa till huvudinnehåll

Stor oro för fästingar i Svenskfinland - delvis utan orsak

Utslag som tyder på borrelios.
Utslag som tyder på borrelios. Utslag som tyder på borrelios. Bild: iStock.com fästingar,borrelios,borrelia,fästingbett

Svenska Yles kartläggning visar att det kanske inte finns fler fästingar i år, men man är mer uppmärksam på dem och man är orolig för att få sjukdomar.

Avdelningsskötare Pernilla Eriksén vid Sibbo öppenvårdsmottagning liksom ledande läkare Olli Huuskonen i Esbo tycker att situationen verkar lugnare nu än förra sommaren.

- Det säljs så bra fästingborttagningspincetter nuförtiden, säger Eriksén. Vi har kanske haft ett fall i sommar då någon har velat ta bort en fästing. Det är först då det blir rodnad, svullnad eller ömhet som folk kommer för vård.

Avdelningsskötare Pernilla Eriksén vid Nickby hvc
Avdelningsskötare Pernilla Eriksén får frågor av oroliga Sibbobor. Avdelningsskötare Pernilla Eriksén vid Nickby hvc Bild: Yle/Carmela Walder pernilla eriksen

Överläkare Tero Taipale i Lovisa har nästan varje dag patienter som är rädda för att de fått en fästingburen sjukdom, men han anser att de flesta får panik i onödan.

- 90 % av patienterna har aldrig ens sett fästingen utan det är falska fästingar (valepunkkeja), bett av bromsar eller myggor, säger Taipale. Det verkar inte som att antalet fästingar eller sjukdomsfall egentligen skulle ha ökat i östra Nyland.

Borreliarisk i sydvästra skärgården

Enligt läkare Eero Kitinoja på Skärgårdsdoktorn i Pargas finns det ändå en ordentlig borreliarisk särskilt i den åboländska och åländska skärgården. Har man en tydlig rodnad eller en ring på fem centimeter är det orsak att visa upp den för en läkare.

- I borreliafall är det ett stort antal personer som aldrig ens har märkt att de haft en fästing, säger Kitinoja. Dessutom kan ringutslagen i vissa fall dyka upp på helt andra ställen än där fästingen bitit sig fast.

Läkaren Eero Kitinoja
Eero Kitinoja uppmanar folk att för läkare visa tydliga rodnader eller ringar. Läkaren Eero Kitinoja Bild: YLE/Monica Forssell eero kitinoja

Oron är tydligen stor. Vikarierande klinikchefen Ragnar Stolt vid Ålands Hälso- och Sjukvårds uppskattar att det är ungefär samma tryck på primärvården som tidigare år, men han har inga exakta siffror ännu.

- På Åland är fästingar en ganska vanlig plåga sommartid, säger Stolt, och jourmottagningen har några ärenden varje dag med misstänkt borrelia.

Många Åbobor har fått medicin mot borrelia

Också i Åbo verkar oron men också sjukdomarna att ha ökat. Läkare Kai Haapasalo vid stadens svenska läkarmottagning skrev förra veckan ut medicin mot borrelia åt tre patienter, vilket är klart mer än han brukar.

- En del kommer visserligen väldigt snabbt efter att de haft en fästing på sig, säger Haapasalo, så fort de har rodnad på huden, men allmänt sett har fallen nog ökat.

I Kristinestad och i Terjärv ser situationen ut som tidigare somrar. Man har några fall per vecka med folk som har fästingar eller är oroliga för fästingburna sjukdomar.

Också i Kimitoön ser sommaren ut som tidigare somrar. Enligt ledande läkare Ilkka Pyrrö har man i medeltal ett fall med borrelia varje vecka.

- Vi ger medicin då det finns tydliga tecken på borrelia, säger Pyrrö, hellre än att låta en eventuell borrelia verka i kroppen.

I Jakobstad däremot har vikarierande chefsläkaren Britt-Mari Bjon varje dag diskussioner om fästingar.

Läkarna britt-mari bjon, sofia chabuuni,
Läkarna Britt-Mari Bjon och Sofia Chabuuni diskuterar ofta fästingar. Läkarna britt-mari bjon, sofia chabuuni, Bild: Yle/Mikaela Löv-Aldén sofia chabuuni

- Folk är oroliga, säger Bjon. Det är vanligt att både de som haft fästingar och de som inte haft fästingar oroar sig. Många skulle vilja ha svar om de har borrelia eller inte, men det finns inget sådant borreliatest som skulle ge helt entydiga svar.

På alla hälsostationer som Svenska Yle kontaktat berättade man också att allt fler låter vaccinera sig mot den fästingburna sjukdomen TBE.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland