Hoppa till huvudinnehåll

Utrensningen fortsätter i Turkiet – journalister och flygpersonal får gå

En soldat grips efter det misslyckade kuppförsöket i Turkiet sommaren 2016.
En av de många soldater som gripits efter kuppförsöket i Turkiet. En soldat grips efter det misslyckade kuppförsöket i Turkiet sommaren 2016. Bild: EPA/STR militärkuppförsöket i Turkiet 2016,Turkiet

I Turkiet fortsätter utrensningen av president Recep Tayyip Erdoğans motståndare. På måndag var det journalister och flygpersonal som stod på tur.

Turkiska myndigheter har utfärdat en arresteringsorder mot 42 journalister, rapporterar tv-kanalen NTV. Journalisterna tros ha kopplingar till det misslyckade kuppförsöket för drygt en vecka sedan.

Samtidigt meddelar Turkish Airlines att de ger sparken åt 211 anställda, däribland chefer, kabinpersonal och administrativ personal.

Misstänks stöda Gülen

I ett uttalande säger flygbolaget att kontrakten avslutas på grund av bolagets omstrukturering för att göra verksamheten mer lönsam och för att personalen misstänks stöda den religiösa rörelsen som leds av USA-baserade folkbildaren och imamen Fethullah Gülen.

President Recep Tayyip Erdoğan anklagar sin ärkerival Gülen för att ha stått bakom kuppförsöket. Gülen själv nekar till alla anklagelser.

Även teleoperatören Türk telekom har avskedat 198 anställda.

Sedan det misslyckade kuppförsöket har över 60 000 soldater, poliser, domare, lärare och tjänstemän gripits, avskedats eller är föremål för utredning.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes