Hoppa till huvudinnehåll

Abu Ghraib-liknande bilder av barn chockar Australien

Bild ur tv-program som visar pojke mmed huva över huvudet, fastbunden i en stol
Bild ur tv-program som visar pojke mmed huva över huvudet, fastbunden i en stol Bild: EPA Northern Territory Detention Centre Royal Commission photo information Australien,straffanstalter

Ett tv-program i Australien visade på måndag bilder från en straffanstalt för unga där en pojke sitter fastspänd i en stol, med en huva över huvudet.

Samtidigt trycker en väktare ner honom i stolen.

Videobilderna visade också hur de internerade ungdomarna utsätts för tårgas, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Några timmar efter att programmet hade visats gav premiärminister Malcolm Turnbull order om att förhållandena för barnen på straffanstalten utanför Darwin ska undersökas.

Abu Ghraib-liknande bilder

Bilderna har jämförts med de omtalade bilderna från fängelset Abu Ghraib i Bagdad där irakiska fångar torterades av sina amerikanska väktare.

17-årige Dylan Voller som är filmad i den mekaniska stolen tänker tillsammans med fem andra före detta interner väcka åtal mot myndigheterna med anledning av hur de behandlats, skriver Guardian.

Många politiker både från regeringen och oppositionen har sagt att de är chockade över bilderna och oförmögna att förstå att barn behandlas så brutalt i Australien.

Avslöjandet anses också väcka frågan hur Australien behandlar sin ursprungsbefolkning, i och med att 96 procent av de ungdomar som är internerade är aboriginer.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes