Hoppa till huvudinnehåll

Fråga fritt: När ska det bli ordning på sommargästernas sopor?

En man lyfter upp locket på en avfallscontainer
En man lyfter upp locket på en avfallscontainer Bild: Yle/Johanna Ventus Containerdykning,avfallshantering,fråga fritt

Genom Fråga fritt-tjänsten på Yle Åbolands webbplats kan du ställa en fråga - och vi letar reda på svaret. Den här gången gällde frågan sommargästers sopor som dumpas på fel ställe.

Avfallshantering och sopor som kastas på fel ställen är inte ett nytt problem i skärgården. Då ett nytt sopsystem träde i kraft i Nagu, Korpo och Houtskär för två år sedan var kritiken hård bland många skärgårdsbor. Systemet bygger på att varje fastighet har ett eget kärl samtidigt som de allmänna avfallskärlen tagits bort eller fått lås.

Var ska sommargästerna slänga sina sopor?

Skärgårdsbefolkningen oroade sig bland annat för var turister och sommargäster i fortsättningen skulle slänga sitt skräp då de allmänna kärlen försvann. Kring påsk i fjol visade sig oron vara befogad då avfallskärlen i södra hamnen invid Kyrkbacken i Nagu mer eller mindre svämmande över.

Överfulla avfallskärl i Nagu.
Så här såg det ut kring sopstationen i Nagu kring påsk 2015. Överfulla avfallskärl i Nagu. Bild: Greger Skärström överfull sopstation

Cati Huhta, servicechef vid Sydvästra Finlands avfallsservice kallade då problemen barnsjukdomar i ett nytt system och lovade att problemen skulle bli bättre med tiden.

Sopor dumpas vid insamlingspunkten i Våno

Genom tjänsten Fråga Fritt på Yle Åboland kan du ställa en fråga – och vi letar efter svaret. Den här gången gäller frågan just sophantering, mer specifikt sophanteringen i Våno.

Så här löd frågan: "När ska det bli ordning på sommargästernas avfall? Som det är nu så dumpas sopor i fel kärl eller lämnas bredvid."

Då Yle Åboland är på plats vid insamlingsplatsen i Våno ser det mycket snyggt och prydligt ut. En titt i insamlingspunkten för returpapper visar att kärlet nyligen blivit tömt. Det enda som inte riktigt ser ut som det ska är att en rostig metallställning står bredvid insamlingspunkten för metall, antagligen för att ställningen är för stor för att rymmas i kärlet.

Sopinsamling i Våno i Pargas.
En rostig metallställning har inte rymts in i sopkärlet i Våno. Sopinsamling i Våno i Pargas. Bild: Yle/Johanna Ventus metallskräp

Efter en stund kommer Jan-Erik Stenroos för att tömma en påse i metallinsamlingen. Stenroos bor i Våno och kan berätta att det inte alltid är så här städat kring sopkärlen.

- Här kan finnas påsar med vanligt avfall som ligger och skräpar. Det tycker jag är besvärligt för då kommer det fåglar och andra djur och river sönder dem och sen ser det ut som det gör. Mellan varven kan det nog se ganska bedrövligt ut här. Nu är det ju fint i alla fall så tydligen är det någon som kommer och städar, säger Stenroos.

Som frågeställaren tror Jan-Erik Stenroos att det är sommargästerna som inte riktigt vet vart de ska slänga sina sopor.

- Jag misstänker att det är sommargästerna som skräpar ner för ju varmare det blir desto mer skräp kommer det, säger Stenroos.

Sopinsamling i Våno i Pargas.
På måndag var det städat vid insamlingspunkten i Våno. Sopinsamling i Våno i Pargas. Bild: Yle/Johanna Ventus avfallssortering,sopkärl,sopinsamling i våno

"Ett problem speciellt sommartid"

Cati Huhta vid Sydvästra Finlands avfallsservice bekräftar att det förekommit problem med sopor bredvid kärlen.

- Speciellt sommartid då det rör sig mer folk i skärgården är det ett ständigt problem. Vånopunkten var tidigare olåst och folk kunder fritt fram slänga sina sopor där trots att de inte betalat för sig. Liksom i övriga skärgården har vi i Pargas kommunområden låst de allmänna kärlen. Man får en nyckel av oss då man betalat årsavgiften eller så ska man göra upp ett kontrakt med en sopleverantör och ha ett eget kärl vid fastigheten.

Cati Huhta
Cati Huhta från Sydvästra Finlands avfallsservice. Cati Huhta Bild: Yle/Ylva Vikström miljödag på houtskär

Svårt att hålla kolla på alla

Gällande sophanteringen i Våno har dock Sydvästra Finlands avfallsservice begränsade resurser att gå till botten med problemen då Pargas kommunområde faller utanför deras register. Här är det fastighetsägaren själv som ansvarar för sin soptömning och det är staden som ska övervaka att så sker.

Också vid Pargas stad är man medveten om problemen med sommargästernas sopor.

- Det har nog alltid varit ett problem men jag skulle ändå säga att största delen av våra sommargäster sköter sig bra. Problemet är att det syns så tydlig då det är någon som inte gör det, säger miljövårdsinspektör Petri Huovila.

Pargas stad ska övervaka att folk sköter sina sopor som de ska. Är det skräpigt vid någon insamlingspunkt tar man kontakt med Sydvästra Finlands avfallsservice men att hålla kolla på alla är svårt.

- Vi har ganska mycket annat att göra i vårt arbete och kan inte hela tiden åka runt och kolla in läget. Ett problem är också att det är svårt att hitta alla sommargäster som inte är anslutna till sopsystemet, det vill säga de som inte har ett eget kärl eller som inte löst ut någon nyckel till de gemensamma avfallskärlen. Avfallsbolagen har sina kundregister men att gå igenom fastighet för fastighet är ett mycket stort jobb och till det har vi inte resurser, säger Huovila.

Petri Huovila på Pargasdagarna 2016
Miljövårdsinspektör Petri Huovila. Petri Huovila på Pargasdagarna 2016 Bild: Yle/Nina Bergman pargasdagarna 2016

Det blir bättre men svårt att helt få bukt med problemen

Det är nu andra sommaren som det nya sopsystemet med låsta kärl är i bruk i skärgården. Trots att det ännu finns problem med sopor som hamnar på fel ställe tycker Cati Huhta att systemet kommit bra igång.

- Det har blivit bättre. I Nagu, Korpo och Houtskär är nu största delen av alla fastigheter med i systemet och har ett eget kärl eller så betalar de en årsavgift.

Men ännu dumpas det en hel del och Huhta tror inte man helt kan få bukt med problemet.

- Tyvärr tror jag att vi alltid kommer att ha en del problem med de som dumpar avfall. Är det inte soppåsar så är det bastuugnar och grillar som slängs på fel ställe så städarbetet får vi nog fortsätta med också i framtiden.

Fotnot: Sedan början av 2016 överfördes insamlingsansvaret av hushållens förpackningsavfall till förpackningsproducenterna. Finlands Förpackningsåtervinning Rinki sköter insamlingen. Sydvästra Finlands avfallsservice har fortsatt med insamlingsställen för metall och glas och kompletterar Rinkis insamlingsnätverk med egna punkter. Alla återvinningsställen med adresser hittas på kartsöktjänsten www.kierratys.info

Vad vill du veta om dina egna hemknutar?

Ställ en fråga och vi hjälper dig med svaret!

Av de frågor som kommer in till redaktionen väljer vi regelbundet ut tre som vi ordnar en omröstning kring. Efter det är det du som avgör vilken av dem vi ska ta itu med! Det gör du genom att på webben rösta på den fråga som intresserar dig mest.

Insamlingen av frågor har upphört. Om du har ett nyhetstips kan du var direkt i kontakt med Yle Åboland.