Hoppa till huvudinnehåll

Gisslandrama i fransk kyrka

Terrorgruppen IS säger sig ligga bakom attacken mot en kyrka i Normandie. En präst och de två gärningsmännen dödades och en person är allvarligt skadad. Franska åklagare säger att en person har gripits.

Terrorgruppen IS meddelar via sin egen nyhetsbyrå att gruppen låg bakom attacken. President François Hollande, som har åkt till Saint-Etienne-du-Rouvray, fördömer den med hårda ordalag.

- IS har förklarat krig mot oss och vi måste föra detta krig med alla våra medel. Samtidigt måste vi respektera rättsstatsprincipen, det som gör oss till en demokrati, säger Hollande.

Attacken utreds som terrorbrott och utredningen har lämnats över till antiterrorenheten hos åklagarmyndigheten i Paris. En person har gripits i anslutning till attacken.

Gisslandramat började strax innan klockan tio på tisdagsmorgonen lokal tid. Två män beväpnade med knivar tog sig in i kyrkan i Saint-Etienne-du-Rouvray och tog fem personer gisslan.

Bland gisslan fanns en 84-årig präst, två nunnor och två kyrkobesökare.

Området kring kyrkan evakuerades och en stor polisinsats inleddes. En timme senare stormade polisen kyrkan och sköt ihjäl gärningsmännen.

- Vid ett tillfälle kom de två angriparna ut ur kyrkan och då dödades de av elitstyrkan, säger Pierre-Henry Brandet som är talesman för det franska inrikesministeriet.

Karta över Frankrike
Karta över Frankrike Bild: Yle kartor,Frankrike

Polisen har bekräftat att prästen som hölls som gisslan dödades med kniv.

- De skar av prästens hals. En av de andra ur gisslan är skadad, säger en källa inom polisen.

Den skadade kämpar för sitt liv, uppger myndigheterna.

"En barabarisk attack"

Premiärminister Manuel Valls kallar attacken barbarisk och skriver på Twitter att hela Frankrike och alla katoliker är skadade.

Påve Franciskus fördömer också det barbariska dådet och säger att det är särskilt avskyvärt att det utfördes på helig plats.

- Vi är speciellt chockerande över att det fruktansvärda våldet ägde rum i en kyrka, säger Vatikanens talesman Federico Lombardi.

"Vänd er inte mot varandra"

Terrorgruppen IS har utfört flera blodiga attacker i Frankrike de senaste 18 månaderna och attityderna i samhället har hårdnat.

Ärkebiskopen i Marseille påminner om att målet för terroristerna antagligen är att få människor att vända sig mot varandra, särksilt kristna mot muslimer.

- Vi får inte låta oss ryckas med av hat, rädsla och hämndbegär, för det är det de vill, säger ärkebiskopen Georges Pontier.

Beredskapen i Frankrike har varit höjd sedan attacken i Nice den 14 juli och terrorattackerna ifjol. Presidenten och regeringen har kritiserats för att de inte har lyckats göra landet tryggare.