Hoppa till huvudinnehåll

Ingen tar ansvar för parkeringskaoset i Kalkstrand

Tom Malmberg och en lång bilkö.
Många bilar en tidig tisdag Tom Malmberg och en lång bilkö. Bild: Yle/Stefan Paavola kalkstrand

Vid kajen i Kalkstrand står bilarna på rad, även en tidig tisdagsmorgon. På veckoslut är det så fullt att varken boende eller de som arbetar i närheten kan komma hem och när räddningsverket inte längre kan ta sig fram kan det bli riktigt farligt. Klagomålen har dock fastnat någonstans på väg och ingenting händer.

Tom Malmberg både bor och arbetar i Kalkstrand. Hans företag är beroende av lastningskajen för att kunna ta sig ut till kunderna i skärgården.

- Här står fullt med bilar och trailers och folk som försöker sätta båtar i sjön, eller ta upp dem.

Tom Malmberg måste därför anpassa verksamheten efter parkeringskaoset.

- Vi måste försöka lasta antingen innan klockan sju eller efter att turbåten åkt iväg lite efter klockan nio.

Många gånger måste de stå och vänta, särskilt om någon till exempel vill sätta en segelbåt i sjön.

- Och allt väntande kostar ju pengar, säger Tom Malmberg uppgivet.

Han påpekar dock att det inte bara är hans firma som blir lidande.

- Båtfirman där uppe som försöker sätta båtar i sjön, och alla andra som åker med pråm eller jobbar i skärgården behöver ju den här hamnen.

Vill ha gratis

Längre upp från hamnen finns en ny parkering men den används inte speciellt, förmodligen för att den kostar pengar.

- Här är det ju gratis och dessutom finns det ingen som övervakar det, spekulerar Tom Malmberg.

Det har varit tal om att ta bort vad som kallas för rondellen, för att få plats för fler parkeringsplatser. Om Tom Malmberg fick bestämma skulle han bredda vägen och bygga riktiga parkeringsplatser längs med den, eller åtminstone se till så att det fanns ordentlig övervakning. Huvudsaken är att någonting görs.

Kaos sedan fem år

Parkeringskaoset i Kalkstrand är långt ifrån en nyuppkommen situation. Redan i säkert fem år har det varit total oreda bland bilarna - ändå sedan man öppnade en gratis färjelinje ut i skärgården och gjorde Kalkstrand till den enda hamnen i trakten.

Att det ser ut som det gör skyller Tom Malmberg på att alla tvår sina händer.

- Ingen gör något åt den här parkeringsplatsen, säger han.

De boende i området uppger att de vid flera tillfällen försökt kontakta myndigheterna och få till stånd en förändring eftersom situationen för dem är ohållbar. Bland annat har man försökt ringa Sibbo kommun och polisen - men utan resultat.

- När det inte hjälper, ingen kommer ner ändå, säger Tom Malmberg.

Tom Malmberg och en lång bilkö.
Tom Malmberg är helt beroende av att utan dröjsmål kunna komma fram även med lastbil Tom Malmberg och en lång bilkö. Bild: Yle/Stefan Paavola kalkstrand

Inget registrerat hos polisen

Men på polisen i Borgå säger man att det inte har kommit in några klagomål om parkeringen i Kalkstrand. Det finns således inga böter utskrivna för felparkeringar och inte heller några brottsanmälningar. Av de 33 uppdrag polisen haft i Kalkstrand gällde inget parkeringar.

- Om man har problem med det här så lönar det sig förstås att tipsa myndigheterna om det, säger kriminalkommissarie Leif Malmberg.

Vems ansvar?

Så vem är det egentligen man ska höra av sig till?

- Om det är stadens, så att det finns en ordnad parkeringsövervakning så är det först och främst dit man ska höra av sig, säger Leif Malmberg.

I andra fall, som till exempel gällande Kalkstrand, är det polisen som är ansvarig.

- Om man ringer 112 så får man ju veta, och är det ett polisuppdrag så skickar vi ut en patrull, säger Leif Malmberg.

Men ska man verkligen ringa 112 för felparkeringar?

- Jo, i synnerhet om det är en farlig parkering som försvårar och kanske till och med orsakar fara då är det utan vidare polisen och då ringer man 112.

Polisen har rätt att flytta fordon som står parkerade så att de orsakar fara.

Irriterande felparkering inte brådskande

Under tjänstetid kan man också ringa till anmälningsmottagningen i Borgå, på telefonnummer 0295-413666.

- Men vill man ha det förmedlat till en patrull så då är det 112 som gäller och där kan de också ge uppgifter om vart man ska höra av sig, säger Leif Malmberg.

Det är sedan fältchefen som avgör i vilken ordning och när man sköter ärendena. Är det en felparkering som orsakar fara så får den en högre prioritet vilket innebär att den sköts snabbare.

- Men det är klart att är det bara en felparkering som irriterar folk så sköter vi den sedan när det finns tid.

Försvunna klagomål

Yle Östnyland har försökt reda ut var Kalkstrandsbornas klagomål har hamnat, men varken på Sibbo kommun eller på polisen finns det i skrivande stund svar att få. Det finns inte personer som kan svara på vad som hänt med klagomålen och det finns inte heller några uppgifter om att klagomål ens kommit in.

Var någonstans det brustit är i nuläget okänt. Däremot står det helt klart att det inte på något vis är enkelt att få tag på någon ansvarig.