Hoppa till huvudinnehåll

Jaakko Bränn i Strömfors var en riktig grottman

esa huttunen vid ingången till brannis grotta i strömfors 11.07.2016
Esa Huttunen vid ingången till Brannis grotta i Strömfors. esa huttunen vid ingången till brannis grotta i strömfors 11.07.2016 Bild: Yle/Stefan Härus brannis grotta

Man bör inte ha cellskräck om man vill besöka Brannis grotta i Strömfors.

Det hade tydligen inte mannen vars namn nu används i samband med grottan. Han hette Jaakko Bränn eller Jaakko Brandt och bodde i grottan under somrarna i början av 1900-talet.

Det sägs att han vallade nötkreatur eller får i området och att han livnärde sig på jakt och på fisk ur Skukulträsket och på det som naturen i övrigt hade att erbjuda.

Långsmalt rum

Brannis grotta är egentligen ingen riktigt grotta i ordets rätta bemärkelse. Det handlar snarare om ett krypin som bildats under några enorma flyttblock.

Man får böja sig ödmjukt för att ta sig in, men väl inne kan man ställa sig upprätt. Det är högt till tak åtminstone i den enda ändan av det långsmala rummet.

- Här levde nog Jaakko Bränn ett rätt så intressant liv en del av året, kanske rent av ett rätt så bekvämt liv, säger orienteraren och Lovisabon Esa Huttunen, som intresserat sig för grottan och dess historia.

Hur känner man då till Jaakko Bränn?

- Det är historier som gått från släktled till släktled, men jag har också talat med den före detta kommundirektören i Strömfors, Börje Broas, som vet mycket om kommunens historia, säger Esa Huttunen.

Broas besökte Brannis grotta för första gången redan efter kriget och då fanns ännu resterna av en eldstad kvar samt en del kastruller. Det lär också ha funnits en namnskylt gjord av järntråd.

esa huttunen i brannis grotta i strömfors 11.07.2016
Esa Huttunen inne i Brannis grotta, som bildats av ett antal enorma flyttblock. esa huttunen i brannis grotta i strömfors 11.07.2016 Bild: Yle/Stefan Härus brannis grotta

Etta i Berghäll

När Yle Östnyland besöker grottan en varm dag i juli, har det regnat rätt ymnigt i många dagar. Ändå är golvet inne i grottan torrt. Inget regnvatten har sipprat in genom eventuella sprickor i taket.

Det enda som sipprar in är dagsljuset. Dels via ingången, dels via en liten öppning i andra ändan av den några kvadratmeter stora grottan.

- Det här motsvarar nog en etta i Berghäll i Helsingfors, skojar Huttunen.

Brannis grotta upptäcks årligen av allt fler. Från rastplatsen invid Skukulträsket är det bara att gå en knapp kilometer längs den väl upptrampade åtta kilomter långa vandringsleden som löper runt Skukulträsket.

- Jag skulle säga att grottan besöks så gott som dagligen av någon. Varje gång jag är här, brukar jag möta någon på stigen, säger Huttunen.

esa huttunen på väg mot brannis grotta i strömfors 11.07.2016
En av väggarna till Brannis grotta är vackert mossbelupen på utsidan. esa huttunen på väg mot brannis grotta i strömfors 11.07.2016 Bild: Yle/Stefan Härus brannis grotta

Geocachinggömma

Det finns planer på att utöka vandringslederna och att låta trycka upp en ny vandringskarta. Det är företaget Strömfors Outdoor Factory, arrangör för olika evenemang i terrängen i trakterna av Strömfors bruk, som gärna skulle bygga ut lederna. Brannis grotta skulle vara en sevärdhet också vid den nya vandringsleden.

Grottan är också en geocachinggömma. Inne i grottan har man gömt en så kallad cacher, men Esa Huttunen har inte lyckats hitta den.

- Det krävs stort tålamod att hitta den och säkert också lite hjärngymnastik. Kanske rentav riktig gymnastik också, eftersom det gäller att sträcka och stretcha för att komma åt alla de sprickor i bergväggen där cachern möjligen finns gömd, säger Huttunen.

Tiotalet gömmor i terrängen

Det finns, eller har åtminstone funnits, flera geocachinggömmor i området.

- Det har funnits ett antal inom en radie på 5 kilometer men vissa kan ha försvunnit. Någon måste ansvara för dem om de ska hållas på plats, men jag tippar nog att det kan finnas ett tiotal inom en radie på tio kilometer, säger Huttunen.

På en av dem är nu alltså platsen avslöjad. Det gäller bara att hitta rätt skreva eller skrymsle inne i Brannis grotta för att få fram den.

Esa Huttunen balanserar
Orienteraren Esa Huttunen har avslöjat en geocachinggömma. Esa Huttunen balanserar Bild: Yle/Charlotte Vainio esa huttunen

Läs också