Hoppa till huvudinnehåll

Minst 19 ihjälhuggna i Japan

Polisens avspärrningar utanför boendet för funktionshindrade i Sagamihara
Polisens avspärrningar utanför boendet för funktionshindrade i Sagamihara Bild: EPA/KIMIMASA MAYAMA massmord,Sagamihara,Japan

Minst 19 människor har knivhuggits till döds och över 20 skadats på ett boende för personer med funktionshinder utanför Tokyo.

Strax efter klockan två på natten, lokal tid, krossade en 26-årig man ett fönster i en av boendets byggnader och tog sig in. Så började han knivhugga människor där.

Personalen på institutionen i Sagamihara, cirka 50 kilometer väster om Tokyo, ringde polisen vid 2.30-tiden. Gärningsmannen överlämnade sig själv till polisen ungefär klockan 3.30 och greps då för dådet.

Enligt lokala myndigheter hann han alltså knivhugga minst 19 människor till döds. Åtminstone 25 människor skadades i attacken, 20 av dem allvarligt.

Ville "bli av med handikappade"

Lokala hälsomyndigheter har bekräftat att gärningsmannen varit anställd vid boendet fram till februari i år.

Japanska medier uppger att han ska ha sagt att han "vill bli av med de handikappade från den här världen". Enligt polisen utreds möjliga motiv.

Japanska journalister samlade utanför den misstänkte gärningsmannens hus i Sagamihara.
Japanska journalister samlade utanför den misstänkte gärningsmannens hus i Sagamihara. Japanska journalister samlade utanför den misstänkte gärningsmannens hus i Sagamihara. Bild: EPA/KIMIMASA MAYAMA massmord,Sagamihara

Gärningsmannen ska ha varit tvångsintagen på ett psykiatriskt sjukhus mellan den 19 februari och den andra mars i år, efter att han blivit uppsagd från sitt jobb vid boendet. Det uppger nyhetsbyrån Reuters, med hänvisning till en anonym källa.

Han ska ha blivit tvångsintagen efter att han hade försökt lämna över ett brev till det japanska underhusets talman.

Han ska ha försökt främja sitt initiativ om eutanasi för personer med funktionsnedsättningar och han ska själv ha erbjudit sig att döda många sådana personer om han fick grönt ljus för det.

Han blev utskriven från sjukhuset efter att en läkare hade bedömt att hans tillstånd förbättrats.

Poliser och räddningspersonal promenerar inne i den drabbade institutionens korridor efter massmordet .
Poliser och räddningspersonal promenerar inne i den drabbade institutionens korridorer efter massmordet Poliser och räddningspersonal promenerar inne i den drabbade institutionens korridor efter massmordet . Bild: EPA/KIMIMASA MAYAMA Sagamihara stabbings,Sagamihara,massmord,Japan,knivhuggning

Den drabbade institutionen, Tsukui Yamayuri-en, tar hand om människor med många olika typer av handikapp. Enligt den japanska tv-kanalen NHK har boendet upp till 150 platser.

Våldsbrott är relativt ovanliga i Japan, i jämförelse med de flesta länder i den industrialiserade världen. Massmord är ytterst ovanliga.