Hoppa till huvudinnehåll

Mycket blågrönalger att vänta om värmen håller i sig

Algblomning i Houtskär.
Blågrönalger. Arkivbild. Algblomning i Houtskär. Bild: Yle/Linus Hoffman Blågröna alger,algblomning

Om det fortsätter att vara varmt kan vi vänta oss en riklig algblomning, säger forskare Tero Myllyvirta. I Lovisa skärgård har blågrönalgerna redan bildat en slemmig gröt vid vattenbrynet.

Redan kring midsommar rapporterades det om blågrönalger i den östnyländska skärgården. Bekymret med blågrönalger vid stranden tycks ha slått till tidigt i år, och orsaken är det varma vädret. I slutet av förra veckan ökade också mängden blågrönalger i Finska viken.

I en vik inte långt från Emsalö bro i Borgå är vattnet aningen grumligt och man kan urskilja små mängder av blågrönalger. Båtfolket som just hoppat i land säger att de inte sett så mycket alger i trakten, men att det finns av dem i ytterskärgården.

Alger i Emsalövattnet.
I Emsalö var vattnet aningen grumligt. Alger i Emsalövattnet. Bild: Yle/Sofia Strömgård alger,Emsalö
Alger vid Stora Finnholmen.
Magnus Ekholm skickade in denna bild från Stora Finnholmen norr om Herrskär. Alger vid Stora Finnholmen. Bild: Magnus Ekholm. blågrönalger,Cyanobakterier,stora finnholmen

Just nu är vädret avgörande för algblomningen, säger forskare Tero Myllyvirta. Han besökte också Emsalö och noterade små mängder alger.

- Det finns alger i en del områden i skärgården men det varierar.

Havsvattnet är ännu kallt

Kring Pellinge och i Lovisa skärgård kan man till exempel se blågrönalger. Tero Myllyvirta säger att varma temperaturer och svag vind gynnar algtillväxten.

- Jag väntar mej att vattnet blir grönare under de närmaste dagarna om värmen fortsätter. Om det är varmt och inte blåser så är jag alldeles säker på att algerna ökar. Det är väderleken som avgör hurdan algsituation vi har.

Tero Myllyvirta.
Tero Myllyvirta väntar sig riklig algblomning om värmen håller i sig. Tero Myllyvirta. Bild: Yle/Jonas Blomqvist tero myllyvirta

Det är första gången i sommar som man kan vänta sej rikliga mängder av blågrönalger. Havsvattnet är ännu inte särskilt varmt, men om värmen håller i sig och vattnet blir upp till 20-22 grader gynnar det algernas tillväxt väldigt mycket.

Med tanke på näringen i havet så är näringshalterna lite lägre i ytterskären, och det finns inte samma potential för algtillväxt där.

Alger också på 1700-talet

På 1700- och 1800-talet hade människan ännu inte släppt ut så mycket näringsämnen i havet. Ändå förekom rikliga mängder av blågrönalger, säger Myllyvirta. Vid indiansomrar var stora delar av Östersjön alldels grönt.

- Det visar att det funnits tillräckligt med näringsämnen redan i flera hundra år för att orsaka stora algblomningar, om väderleken varit gynnsam. Det är inte bara vi som orsakat det här.

Om man är på väg och simma kan det löna sig att kolla Borgå stads hemsidor, där man kan följa med algläget. Staden tar regelbundet vattenprov från alla badstränder. Att som vuxen simma i vatten med lite alger är kanske inte så farligt, men barn och djur ska inte komma i kontakt med blågrönalger.

Alggröt

Katarina Rejman har sin sommarstuga på Tjuvö i Lovisa skärgård. Redan på söndag noterade hon att det fanns en hel del alger på stranden, och på måndagen blev det ännu mer.

- Nu är det riktigt obehagligt och det ökar alldeles tydligt.

Det är fråga om turkosa algband, granna i färgen. Högst antagligen blågrönalger.

Alger vid strankant
Alggeggan på Katarina Rejmans strand. Alger vid strankant Bild: Katarina Rejman alger,alger i östnyland
Kanot nedkletad med alger
Algslem fastnade på kanoten. Kanot nedkletad med alger Bild: Katarina Rejman kanot med alger,alger

Rejman har också sett en del mindre mängder alger på stranden tidigare, men inte i så stor skala som tidigare.

- Jag var och paddla och såg att det var riktigt mycket gryn och algklumpar i vattnet, det kändes riktigt grötigt.

När hon lyfte upp sin kanot blev hennes kläder och skor helt insmorda i slemmig alggegga.

- Jag är inte överkänslig och simmar nog om vattnet är lite grynigt eller grumligt. Men just nu ser det så obehagligt ut. Jag skulle absolut inte gå och simma.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland