Hoppa till huvudinnehåll

"Partisamarbete" ska ge grundlagsändringar i Turkiet

Devlet Bahceli (ledare för högernationella MHP), Kemal Kilicdaroglu (ledare för Republikanska folkpartiet CHP), president Erdogan och premiärminister Yildirim på måndagens möte 25.7.2016
Devlet Bahceli (ledare för högernationella MHP), Kemal Kilicdaroglu (ledare för Republikanska folkpartiet CHP), president Erdogan och premiärminister Yildirim på måndagens möte Devlet Bahceli (ledare för högernationella MHP), Kemal Kilicdaroglu (ledare för Republikanska folkpartiet CHP), president Erdogan och premiärminister Yildirim på måndagens möte 25.7.2016 Bild: EPA/TURKISH PRESIDENTAL PRESS OFF. Turkiet,Recep Tayyip Erdogan,binali yildirim,,Devlet Bahçeli

Turkiets president Recep Tayiip Erdoğan har hållit ett möte med en del oppositionsledare och det ska nu finnas tillräcklig enighet för att börja göra ändringar i grundlagen.

Ledaren för det prokurdiska vänsterpartiet HDP, Selahattin Demirtaş var inte inbjuden till Erdoğans möte med oppositionsledare, men enligt premiärminister Binali Yildirim var mötet produktivt.

- Alla huvudpartier är beredda att börja arbeta med en ny grundlag, sade Yildirim efter mötet.

Innan man utarbetar en helt ny konstitution så ska det göras "mindre ändringar" i den nuvarande konstitutionen.

Bland annat föreslås gendarmeriet och kustbevakningen lyda under inrikesministeriet istället för militären nu efter det misslyckade kuppförsöket den 15 juli.

"Folket vill ha dödsstraffet"

Yildirim nämnde ingenting om presidentens makt eller om dödsstraffet.

Erdoğan har länge velat att en ny konstitution ska stärka presidentens makt och det har varit en av de största stridsfrågorna i landet sedan Erdoğan tillträdde som president 2014.

Genast efter kuppförsöket den 15 juli lät Erdoğan förstå att Turkiet kan komma att återinföra dödsstraffet för att straffa kuppmakarna. Turkiet avskaffade dödsstraffet 2004.

Trots protester från EU upprepade Erdoğan sitt stöd för dödsstraffet i en intervju till tyska ARD på måndag kväll.

- Folket vill ha dödsstraffet. Vi måste lyssna på dem, sa han till tv-kanalen, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Officerare våldtas med batonger

Enligt siffror från turkiska myndigheter har ungefär 13 000 människor gripits misstänkta för inblandning i kuppförsöket.

Redan på söndagen slog människorättsorganisationen Amnesty International larm om att en del av de här fångarna sannolikt misshandlas och torteras, bland annat genom våldtäkt.

Enligt Amnesty förvaras många fångar också på icke officiella fånganstalter, som idrottsarenor och domstolar. Amnesty säger sig ha trovärdiga bevis för att det förekommer tortyr på både fängelserna och de icke-officiella anstalterna.

Vittnesmålen om illa misshandlade fångar är många. Två advokater har uppgett för Amnesty att deras klienter bevittnat hur högt uppsatta militärer har blivit våldtagna med batonger.

Amnesty kräver att tortyren upphör och att Turkiet låter internationella observatörer få tillträde till fånganstalterna.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes