Hoppa till huvudinnehåll

Sexualbrotten i Helsingfors ökade under våren

polisbil
polisbil Bild: YLE/Tobias Silvander huvudstadsregionen

Antalet sexualbrott i Helsingfors ökade under årets första halva. Enligt statistik från Helsingfors polisinrättning ökade antalet anmälda sexualbrott med nästan en tredjedel under perioden januari-juni jämfört med samma period i fjol.

Helsingforspolisen tog emot totalt 268 anmälningar om sexualbrott. I fjol under samma period var antalet 207.

Sexuellt antastande ökade mest

Den största ökningen gäller sexuellt antastande, polisen fick 71 anmälningar om sexuellt antastande fram till juni. I fjol var antalet 18.

De flesta anmälningarna kom in efter nyårsaftonen. Efter det har det inte kommit in anmälningar om liknande brott.― Kommissarie Teemu Kruskopf

Brottsrubriceringen sexuellt antastande infördes i strafflagen först hösten 2014, och polisen har sedan dess uppmanat invånarna att ha en låg tröskel när det gäller att anmäla sådana brott.

Enligt kommissarie Teemu Kruskopf kan ökningen i fall av sexuellt antastande delvis förklaras med att många i dag vet hur man anmäler sådana brott. Men han säger att det delvis också kan förklaras med att de fick in så många anmälningar om sexuellt antastande under nyårsafton.

- De flesta anmälningarna kom in efter nyårsaftonen. Efter det har det inte kommit in anmälningar om liknande brott, säger Kruskopf.

Antalet anmälda våldtäktsbrott var 45 fler än under samma tidsperiod ifjol.

- När det gäller våldtäkter kan man inte förklara ökningen enbart med att tröskeln att anmäla har blivit lägre, det finns många olika förklaringar till ökningen, förklarar kommissarie Teemu Kruskopf.

Färre fall av sexuellt utnyttjande av barn

Däremot minskade fallen av sexuellt utnyttjande av barn med drygt en tredjedel, från 96 till 62.

Totalt ökade antalet anmälda brott till Helsingforspolisen med drygt 9 procent jämfört med samma period i fjol. Enligt polisen beror ökningen i huvudsak på att polisen har effektiverat den automatiska trafikövervakningen.

Artikeln uppdaterades med kommentarer av kommissarie Teemu Kruskopf 26.7 kl.14.00 samt kl 15.56.