Hoppa till huvudinnehåll

Åbo lockar turister – hotellen så gott som fullbokade

Park Hotell från gatan
Park Hotell från gatan Bild: Yle/Fredrik Häggman hotell i åbo

Efterfrågan på inkvartering är stor inför den kommande superhelgen med Down by the laituri, Kungstravet och Swan Regatta. Runt 100 000 personer väntas besöka Egentliga Finland 29-31 juli.

På tisdag 26.7 var nästan alla hotellrum fullbokade. Största delen av hotellbokningarna sköts via Visit Turku, där man har iakttagit en turistökning jämfört med tidigare år.

- Enligt vår statistik har vi hittills i år haft 4-5% fler besökare i år än ifjol. Mycket av det beror på de stora evenemangen, som Ruisrock och de som arrangeras i helgen. Åbo stad har också satsat mer på stora evenemang under senare år, så det finns därför en viss uppgång, säger Björn Widenius på Visit Turku.

Björn Widenius
Björn Widenius Björn Widenius Bild: Yle/Fredrik Häggman turism i åbo

För att vara säker på att få ett hotellrum till de största evenemangshelgerna krävs att man är ute i väldigt god tid.

- Jag skulle rekommendera att man bokar senast ett halvt år före. Just Kungstravet är så populärt att när det ordnades i Joensuu ifjol var en stor del av hotellrummen bokade redan ett år i förväg.

Staden har blivit livligare och livligare

På Park Hotel i centrala Åbo är nästan alla hotellrum bokade och de som inte är det är sådana som nyligen avbokats.

- Just den här veckan är ju speciell och vi har en beläggning på nästan 90%, men det kommer alltid ändringar i sista minuten, berättar Eva Dziedzic.

Dziedzic och hennes man har drivit hotellet sedan 1988 och tycker sig ha märkt en förändring i turistströmmarna till Åbo.

- Vi har redan fått in bokningar till Ruisrock nästa år. När vi började var stan tom under sommarhelgerna men nu händer det något hela tiden. Det har lett till att finländarna reser mer, samtidigt som vi har fått mycket fler besökare från avlägsna länder som Kina och Sydkorea.

Airbnb etablerar sig i Åbo

Airbnb är en nätbaserad förmedlingstjänst för lägenheter. Med hjälp av tjänsten kan privatpersoner lägga ut en lägenhet eller ett rum till uthyrning för kortare vistelser.

Raakel Ruohola är en av dem som använder sig av appen och har hyrt ut sin tvåa i centrala Åbo sedan december ifjol.

- Jag hyr ut den då jag inte är hemma själv. Sommaren har varit hektisk och vissa helger har det märkts att allt är fullt i stan. Under Ruisrockhelgen hyrde jag inte ut lägenheten, men fick tiotals förfrågningar, berättar Ruohola.

Att hyra ut sitt eget hem till en främling kan verka osäkert, men Ruohola intygar att hon inte har stött på några problem hittills.

- Alla mina gäster har städat efter sig och jag har inget dyrbart hemma som nån vill stjäla. Man kan recensera sina gäster och se deras tidigare recensioner, så uthyrningen känns säker.

Även om sommaren är turisthögsäsong tycker Ruohola sig ha märkt att Airbnb har ökat i popularitet under den tid hon har varit värd.

Efterfrågan stor nog för fler aktörer

Varken på Visit Turku eller Park Hotel tror man att Airbnb kommer ta över hotellens kunder i framtiden. Det kan däremot vara ett komplement för den kundkrets som prioriterar låga priser och att inte behöva boka så långt i förväg.

- Det är trots allt ganska få helger om året som det går så här bra, men just under de helgerna är det säkert bra med fler alternativ. I Åbo finns också ett ganska litet utbud av boende i den lägre prisklassen eftersom det bara finns ett vandrarhem, så där finns en lucka, anser Eva Dziedzic.

Läs också