Hoppa till huvudinnehåll

Gärningsman i Frankrike övervakades av polisen

Poliser vaktar gatorna intill en kyrka i Normandie där en attack ägde rum 27.7.2016
Franska polisen övervakar gatorna intill kyrkan i Saint-Étienne-du-Rouvray där attacken ägde rum. Poliser vaktar gatorna intill en kyrka i Normandie där en attack ägde rum 27.7.2016 Bild: EPA/IAN LANGSDON Normandie,Gisslan,Frankrike

En av de två gärningsmännen som attackerade en kyrka i norra Frankrike i tisdags har identifierats. Adel Kermiche är 19 år gammal från staden i Normandie där attacken ägde rum. Han försökte ta sig till Syrien två gånger i fjol, uppger franska antiterroråklagaren François Molins.

Efter det andra försöket i maj 2015 greps Kermiche och satt häktad i knappt ett år. Enligt nyhetsbyrån AP använde han falska id-handlingar.

Efter tiden i fängelset bar han en elektronisk fotboja och var endast tillåten att lämna sitt hem för några timmar per dag.

Enligt källor som AP talat med hade mannens familj berättar för myndigheter om hans radikala tankar för att hindra honom från att åka till Syrien.

En 17 år gammal pojke som är bror till en av de misstänkta har gripits, men den andra gärningsmannen har inte identifierats än, sade åklagare François Molins på en presskonferens.

Filmade sig själva

I tisdags tog två män fem personer som gisslan i en kyrka i Saint-Étienne-du-Rouvray i Normandie. Åklagare François Molins uppger att männen bar en falsk sprängladdning täckt med aluminiumfolie och vapen när de gick in i den katolska kyrkan.

Tre av personerna som togs som gisslan användes som en människosköld så att poliserna inte kunde ta sig in i kyrkan.

Inne i kyrkan dödades en person med kniv och en skadades allvarligt.

Mannen som dödades var en 85 år gammal präst. En nunna som överlevde gisslandramat har berättat för franska medier att gärningsmännen tvingade ner prästen på knä. Han gjorde motstånd och det var då tragedin ägde rum.

- De filmade sig själva. Det var som en predikan på arabiska runt altaret. Det är fasansfullt, sade nunnan.

Personen som skadades blev knivhuggen flera gånger, uppger åklagare Molins.

Till slut kom gärningsmännen ut ur kyrkan och skrek "Allahu Akbar" (Gud är större) innan polisen sköt ihjäl dem.

Underrättelsetjänsten och lagen kommer ifrågasättas

Terrorgruppen IS har tagit på sig skulden för attacken.

Attacken utreds som terrorbrott och utredningen har lämnats över till antiterrorenheten hos åklagarmyndigheten i Paris.

Faktumet att gärningsmannen Adel Kermiche kunde utföra dådet trots den höjda beredskapen i Frankrike sedan attacken i Nice den 14 juli och terrorattackerna ifjol, samt att han bevakades av polisen kommer att leda till ännu fler frågor om Frankrikes underrättelsetjänst och lag, skriver nyhetsbyrån Reuters.

- I tider som denna då hotet är större än någonsin tidigare i Frankrike och Europa är regeringen fast besluten att besegra terrorismen, sade president François Hollande i ett uttalande.

Läs också