Hoppa till huvudinnehåll

Norsk landslagsåkare var inte sjuk – råddes ändå ta astmamedicin

Siri Halle i spåret.
Siri Halle är tidigare norsk landslagsåkare. Siri Halle i spåret. Bild: / All Over Press Siri Halle

I en intervju med norska VG berättar Siri Halle, tidigare juniorvärldsmästare, att hon inte hade astma men ändå ombeddes ta medicinen Ventoline. Det sades att jag får en fördel om jag använder den, säger hon.

Halle, i dag 44 år gammal, var landslagsåkare för Norge på 90- och 2000-talet. Ventoline är samma medicin som Martin Johnsrud Sundby åkte fast för att missbruka.

Det var den dåvarande landslagsläkaren Kjell Eystein Røkke som rådde Halle att ta läkemedlet.

– Han sade inte rakt ut att jag sparar några sekunder, men sade att jag får en fördel av det och att rådde mig att använda medicinen, säger Halle till VG.

Förstod inte poängen

Halle erkänner att hon använde medicinen.

– Men jag trodde inte på den. Jag förstod inte poängen. Det kändes inte som att det gjorde ont i halsen. Jag ville inte själv använda mig av den.

Halle talade om användningen av astmamediciner i det norska landslaget redan år 1999 i en intervju med Aftenposten.

– Jag upplevde aldrig dopning, men vi töjde på gränserna så bra vi kunde innanför regelverket. Vi behövde inte ha mycket ont i halsen innan vi fick läkemedel mot luftvägsinfektion eller astma, det kunde nämligen ge några extra sekunder, sade hon då.

Behövde inte medicin

Halle vill inte smutskasta Røkke, som hon anser att var en bra läkare. Røkke dog år 2008. I ett test visade det sig att Halle hade irriterade andningsvägar, men hon säger att hon inte var astmatiker.

– Jag hade inte problem med andningen. Jag förstår inte varför jag skulle ha behövt medicin.

– Det är iögonfallande hur många toppidrottsmän, friska personer med toppfysik, som har astma. Jag undrar om oberoende läkare skulle komma fram till samma bedömning.

Enligt en kartläggning av VG har 69 procent av de norska OS-medaljörerna sedan 1992 använt sig av astmamedicin.

Halle kommenterar också fallet Sundby. Halle säger att hon inte tvivlar på att Sundby har ädla avsikter och att han har vunnit tävlingar med så mycket i tid att också skulle ha gjort det utan astmamedicin. Det är fel på systemet, inte på Sundby, menar Halle.

Förbundet skyddar Sundby

Det norska landslaget i längdåkning har hela tiden stått bakom Sundby då det stormat. Förbundet sa att det positiva dopningsprovet var en miss och tog på sig felet. Förbundet har lovat att kompensera Sundby för indragna vinstpengar.

Den norska landslagsläkaren Knut Gabrielsen avgick på tisdag, trots att han inte känner sig skyldig.

Förbundet överväger att föra fallet Sundby vidare till den schweiziska högsta domstolen.

Sundby är avstängd i två månader och fråntogs segrarna i världscupen och Tour de Ski säsongen 2014/2015.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport