Hoppa till huvudinnehåll

Olycksutredningscentralen: Metrokrocken borde inte ha kunnat ske

Nordsjö metrostation
Metronlinjen från Nordsjö till Östra centrum är ur bruk under onsdagen. Nordsjö metrostation Bild: Yle/Tiina Jutila metrostation

Krocken mellan de två metrotågen under natten till onsdag borde inte ha kunnat ske. Det säger man vid Olycksutredningscentralen, som de närmaste sex månaderna ska utreda krocken.

Natten till onsdag körde ett nytt metrotåg, som var i testkörning, in i sidan av ett äldre tåg som användes i samband med övningskörning. Det äldre tåget stod stilla och delvis på en spårväxel när krocken inträffade. Det nyare tåget spårade ur.

Ingen skadades i olyckan.

Krocken borde inte ha kunnat ske. Vår uppgift är att utreda vad som har gått snett så att liknande olyckor inte ska ske i framtiden.― Veli-Pekka Nurmi, Olycksutredningscentralen

Veli-Pekka Nurmi från Olycksutredningscentralen, som ansvarar för utredningen, säger att något har gått snett i samverkan mellan trafikstyrningen, föraren och säkerhetstekniken.

- Krocken borde inte ha kunnat ske. Vår uppgift är att utreda vad som har gått snett så att liknande olyckor inte ska ske i framtiden, säger Nurmi.

Rapport först om ett halvår

Utredningen kommer att ta en längre tid. Nurmi uppskattar att rapporten är klar först om ett halvår.

- Vi kommer också att se över räddningsåtgärderna och myndigheternas agerande.

Olycksutredningscentralen utreder årligen omkring 20 olyckor från hela landet. I juli har centralen fått ovanligt många olyckor på sitt ansvar, hela fem stycken.

Metrolinjen i bruk på torsdag enligt preliminära planer

Metrospåren skakades i olyckan och metron mellan Nordsjö och Östra centrum har därför stått stilla. Helsingforsregionens trafik HRT har därför ordnat ersättande bussar.

På Helsingfors stads trafikverk HST säger trafikmästare Tero Hagberg att metron enligt preliminära planer kommer att löpa normalt igen på torsdag.

- Om det inte sker något oväntat tas metrolinjen i bruk igen på torsdag morgon, säger Hagberg.

Läs mera:

Två metrotåg krockade under natten

Under onsdagen ersätts metron mellan Nordsjö och Östra centrum med bussar. Det här eftersom metrospåren tagit skada i en krock mellan två metrotåg natten till onsdag.