Hoppa till huvudinnehåll

Östnylands bästa blåbärsställe finns här!

Blåbärsplockning i skogen
Det här är sannolikt Östnylands bästa blåbärsställe Blåbärsplockning i skogen Bild: Yle/Stefan Paavola blåbärsplockare

Nu finns det bär i överflöd i de östnyländska skogarna, men vi ville ta reda på vilket som är Östnylands allra bästa blåbärsställe. I fjol plockade Georg Bergström inte mindre än 350 liter blåbär tillsammans med sin hustru och han visade oss var.

Östnylands bästa blåbärsställe ligger i södra Paipis, längs med en liten grusväg där inga bilar kör. De små plantorna fullkomligt bågnar av bär och här plockade Georg Bergström förra året 350 liter. I år blir det av olika orsaker betydligt färre liter plockade, men plockas ska det.

Georg Bergström plockar blåbär
Georg Bergström plockar blåbär Bild: Yle/Stefan Paavola bärplockare

Kännetecken på ett bra ställe

Superblåbärsstället hittade han av en slump i fjol.

- Av en händelse råkade jag gå här, fast jag är hemma en halv kilometer härifrån, säger han.

Men ett riktigt bra blåbärsställe ska ha andra kvaliteter än bara massor med blåbär. Bland annat ska det vara lätt att ta sig dit.

- Hit kommer man med bil nästan hela vägen fram, säger Bergström.

Inne i skogen är terrängen förstås mer utmanande. Där finns det bland annat en massa kvistar på marken och träd som har fallit. Alldeles enkelt är det förstås inte och trots att man kommer nästan ända fram med bil finns det inga upptrampade stigar i den här delen av skogen,

- Men det bli mångsidigare motion, påpekar Bergström glatt.

Skogen ger mer än blåbär

- Vi äter blåbär varje dag. Det är nyttigt för människan, säger Bergström.

Så många fler människor verkar inte ha hittat dit, men sin syster har han avslöjat platsen för. Och hustrun förstås. Det är tillsammans med henne han brukar plocka blåbär och det var tillsammans med henne som det blev 350 liter.

Till skogen går han gärna även om det inte är bärplockartider.

- Vi vistas också i skogen för lugnet, säger han.

Rensning vila för ryggen

Georg Bergström har med sig en rensare till skogen och tömmer bären direkt från plockaren dit.

- Blåbären är rätt så torra i det här skedet och då plockar man bort skräpet. Det tar förstås lite tid men sedan har man rensade bär när man kommer hem.

Medan många andra skulle förfasas över att rensa sådana mängder bär har Georg Bergström ingenting alls emot det.

- Man rätar på ryggen lite samtidigt och vilar upp sig, säger han.

Teknik är allt

För att plocka väldigt mycket bär utan att skada blåbärsplantorna behöver man bra teknik. Georg Bergström tycker gott att man kan använda en plockare, även om de är en smula kontroversiella eftersom de kan skada plantan.

Georg Bergström plockar blåbär
Georg Bergström plockar blåbär Bild: Yle/Stefan Paavola blåbärsris

- Man hjälper till med andra handen och håller i riset, då blir det nästan som att plocka för hand, säger han och lirkar snabbt men varsamt loss en lång rad blåbär från en liten buske.

Förutom att busken blir tom på blåbär står den kvar i prima skick även efter plockandet, precis så som det borde vara. Det här stället har potential att vara Östnylands bästa i många år framöver.