Hoppa till huvudinnehåll

Ryssland förnekar inblandning i amerikanska valkampanjen

Dmitri Peskov och Vladimir Putin.
Kremls talesperson Dmitri Peskov tillsammans med Vladimir Putin. Dmitri Peskov och Vladimir Putin. Bild: EPA/ALEXEI DRUGINYN / RIA NOVOSTI / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT dmitri peskov

Kreml tillbakavisar anklagelser om att ryska hackers skulle ha läckt det demokratiska partiets e-post i USA.

Kreml kallar det för skräckhistorier ihopdiktade av amerikanska politiker och anklagar dem för att "vifta med Rysslandskortet".

- President Putin har upprepade gånger sagt att Ryssland aldrig har beblandat sig och inte kommer att beblanda sig i andra länders interna angelägenheter, speciellt inte i andra länders valprocesser, sade Kremls talesperson Dimitri Peskov.

Uttalandet kommer efter att president Barack Obama sade att det inte är omöjligt att Ryssland försöker styra valresultatet till Donald Trumps fördel i presidentvalet i november.

- Det vi vet är att ryssarna hackar våra system. Inte bara regeringssystem, utan också privata, sa Obama i en intervju till nyhetskanalen NBC.

Demokratiska partiets e-post har läckts till Wikileaks, och experter säger att ryska hackare kan stå bakom.

Republikanernas presidentkandidat Donald Trump har upprepade gånger talat om Putin i positiva ordalag och beundrat hans makt, och Putin i sin tur har hyllat Trump och kallat honom "en mycket imponerande man, otvivelaktigt talangfull".

- Det är inte upp till oss att bedöma hans dygder, utan de amerikanska väljarnas. Men han är den absoluta ledaren i presidentloppet, sade Putin i december ifjol.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes