Hoppa till huvudinnehåll

Cyanobakterierna intar de östnyländska stränderna

Valkom simstrands brygga.
I Valkom finns det blågrönalger. Valkom simstrands brygga. Bild: Yle/Stefan Paavola blågrönalger,Cyanobakterier,simstrand

Den gångna veckans varma väder har fått vattentemperaturerna att stiga och fler simstränder i Östnyland har nu drabbats av blågrönalger.

Blågrönalger eller cyanobakterier har observerats vid följande simstränder: Pellinge kursgård, Sondby I, Isojärven leirikeskus i Borgnäs, Lovisa Bäston och Valkom simstrand samt Tasträsk och Savijärvi i Sibbo. I Savijärvi finns det mycket rikligt med alger.

Små mängder blågrönalger i vattnet ser ut som små gröna eller gulaktiga partiklar. Vid vindstilla väder kan en större mängd alger klumpa ihop sig till ränder eller flak som liknar målarfärg, och algklumparna kan också flyta i land.

Peta i algmassan

Blågrönalger har en jordaktig och unken lukt. Man kan peta i algmassan med en pinne för att avgöra om det är cyanobakterier eller inte. Om massan faller sönder i små partiklar i vattnet är det sannolikt fråga om blågröna alger. Om algerna hänger kvar på pinnen, är det antagligen någonting annat.

Vid riklig förekomst av blågrönalger är det bäst att inte bada i vattnet. I synnerhet bör man undvika att svälja vatten som innehåller blågrönalger.

En del av blågrönalgerna producerar gifter, och de kan också producera andra ämnen som irriterar huden. Symtom som rodnad och klåda på huden, irriterade ögon eller näsa, uppkastningar och diarré kan uppstå efter att man simmat i vatten med cyanobakterier.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland