Hoppa till huvudinnehåll

"Det finns ingen skam i att vara fattig"

Mathjälp i Vasa.
Brödpaketen radas upp på mathjälpens utdelning. Över 20 butiker skänker mat. Mathjälp i Vasa. Bild: Yle/Sarah Karjalainen baptistförsamlingen

I Elim-kyrkan i Dragnäsbäcki Vasa samlades runt 70 personer på onsdagsförmiddagen. Där delade föreningen Mathjälpen ut matkassar till behövande.

En av de som hade tagit sig till matutdelningen var Ralf Wahlbeck. Han hämtar mat två gånger i veckan.

- Nog skulle jag klara mig om inte mathjälpen fanns, men nog skulle det vara skralt, säger Wahlbeck.

Wahlbeck tycker att produkterna som delas ut är bra.

- De är alldeles utmärkta. Det är sånt som man inte har råd att köpa annars, säger Wahlbeck.

På borden inne i den lilla kyrkan står bland annat mjölk, yoghurt, kött och bröd. Det är varor som doneras av ett tjugotal mataffärer runt om i Vasa, istället för att slängas bort. Vanligtvis brukar allt gå åt.

Mathjälp i Vasa.
Ralf Wahlbäck Mathjälp i Vasa. Bild: Yle/Sarah Karjalainen ralf wahlbeck

Wahlbeck tycker att det är synd att behöva skämmas över att ta del av matutdelningen.

- Det finns åldringar som skäms för att komma hit. Bry er inte om det, utan kom hit och hämta den här hjälpen. Det är ingenting att skämmas över. Det är andra som ska skämmas över att vi är tvungna att komma hit, säger Wahlbeck.

Mathjälpen behövs

Den pensionerade prästen Gunnar Särs är ansvarig över onsdagens utdelning. Enligt honom behövs mathjälpen året om.

- Varje vecka hjälper vi flera hundra människor att få mat. Människorna som kommer hit är av de mest varierande slag. Man kan inte säga att de är bostadslösa eller alkoholister. Vem som helst kan drabbas av att plötsligt bli arbetslös eller ha stora skulder. Då ger vi en möjlighet att klara av det dagliga livet, säger Särs.

Folkströmmen är jämn året om till matutdelningen. Det är svårt att säga att vissa årstider är mer hektiska än andra. Under sommaren kan det ändå vara svårt för familjer med barn i skolåldern, eftersom barnen inte får äta lunch i skolan eller på dagiset. Det är förstås svårt att bedöma hur många det handlar om, eftersom man inte tvingar någon till att förklara sig över varför de deltar i matutdelningen.

Hoppas på att skammen försvinner

Även Gunnar Särs hoppas att skammen kring matutdelningen kommer att försvinna.

- Vi vet att en del av våra besökare tar med sig mat till vänner för vilka tröskeln är för hög att komma hit, säger Särs.

Baptistförsamlingen i Vasa erbjuder mathjälp.
Gunnar Särs Baptistförsamlingen i Vasa erbjuder mathjälp. Bild: Yle/Sarah Karjalainen gunnar särs

Föreningen Vaasan Lähimmäisyhdistys för hem matkassar åt behövande. Det kan handla om människor med handikapp, men Särs menar också att aspekten av skamkänslor kan vara viktig.

- Det känns förnedrande att behöva komma till matutdelningen, någonting som vi hoppas att man ska övervinna. Det finns ingen skam i att vara fattig, säger Särs.

Föreningen Mathjälpen delar ut mat tre dagar i veckan på fem olika ställen. Samtliga utdelningar sker klockan 10 på förmiddagen. På måndagar delas matkassar ut på ungdomscaféet Cross på Handelsesplanaden i Vasa, men även i Drängstugan i Kvevlax. På onsdagar sker matutdelningen i Elim-kyrkan på Brändövägen i Dragnäsbäck. På torsdag kan man hämta mat åt sig i Smedsby församlingsgård, och på lördag vid Settlementföreningen i Roparnäs.

Läs också