Hoppa till huvudinnehåll

Ryssland och Syrien planerar "humanitär insats" i Aleppo

Syriska flyktingar från Aleppo-trakten anlände till ett jordanskt flyktingläger i maj 2016.
Syriska flyktingar från Aleppo-trakten anlände till ett jordanskt flyktingläger i maj 2016. Syriska flyktingar från Aleppo-trakten anlände till ett jordanskt flyktingläger i maj 2016. Bild: EPA/JAMAL NASRALLAH Syrien,flyktingar,Jordanien

Ryssland och den syriska regimen planerar att öppna flera korridorer ut ur belägrade östra Aleppo för att hjälpa civila att fly.

Rysslands president Vladimir Putin har beordrat en "storskalig humanitär insats" utanför Aleppo, meddelade den ryske försvarsministern Sergej Sjojgu.

Tillsammans med den syriska regimen planerar Ryssland att öppna tre humanitära korridorer för civila som vill fly den rebellkontrollerade delen av staden. En fjärde korridor ska öppnas för rebellkrigare som vill lägga ner sina vapen.

Dessutom ska de flyende erbjudas mat och sjukvård utanför staden.

Det finns uppemot 300 000 invånare kvar i rebellenklaven av Aleppo. För knappt två veckor sedan tog regeringsstyrkor kontroll över den sista vägen ur staden som ännu kontrollerades av rebeller. Invånarna lider av allt större brist på mat, mediciner och andra förnödenheter.

En del bedömare menar att Ryssland och den syriska regimen försöker vinna kriget om Aleppo genom att få de civila att lämna de rebellkontrollerade delarna av staden.

al-Assad erbjuder amnesti

Samtidigt lät Syriens president Bashar al-Assad meddela att han utfärdat ett dekret om amnesti till alla rebeller som lägger ner sina vapen och överlämnar sig till myndigheterna inom de närmaste tre månaderna.

al-Assad har utfärdat flera motsvarande amnestier tidigare.

Oppositionen betraktar amnestin som ett tomt pr-trick.