Hoppa till huvudinnehåll

Sjöbjörnen från Hammars blir porträtt på sonsonens vad

Anders lönnfors tatueras inom ramen för kampanjen "borgå förevigar berättelser som tatueringar"
Anders lönnfors tatueras inom ramen för kampanjen "borgå förevigar berättelser som tatueringar" Bild: Yle/Stefan Härus borgå förevigar berättelser som tatueringar

Rockmusiken dunkar i bakgrunden och tatueringsmaskinen spinner försynt i tatueringsstudion Domino på Biskopsgatan i Borgå.

I stolen ligger Anders Lönnfors. Motivet som tatueraren Markus Lehtinen skapar på Anders Lönnfors' vad, är ett porträtt på Anders farfar Herbert. Varför?

- Min farfar Herbert "Häbä" Lönnfors skulle jag ha låtit tatuera på min vad i något skede i alla fall, men nu kom Borgå stads kampanj mycket lägligt, så jag anmälde mig till tävlingen och blev en av de tre vars tatueringsidé vann, säger Lönnfors.

Det handlar om Borgå stads hembygdskampanj Borgå förvandlar historier till tatueringar.

Tiotals berättelser

Staden fick in 44 berättelser av människor som var beredda att förvandla sin egen story till en Borgåinspirerad tatuering på sin hud. Men varför en så udda och originell kampanj?

marknadsföringsplanerare hanna palo, borgå stad
Marknadsföringsplanerare Hanna Palo. marknadsföringsplanerare hanna palo, borgå stad Bild: Yle/Stefan Härus marknadsföringsplanerare

- Vi funderade länge på hur vi kunde få stadens invånare att lyfta fram sådant som de uppskattar på sin hemort. Det kan man ju göra på olika sätt, till exempel genom att dela bilder på sociala medier, men vi ville gå steget längre och få människor att stärka sin känsla för sin hemort, säger Borgå stads marknadsföringsplanerare Hanna Palo.

Av de 44 berättelserna som Borgå stad fick in, valde man ut tre vinnare. En av dem är Anders Lönnfors berättelse om sin farfar. Men vilken är då berättelsen om Häbä?

Sjöbjörn och legend från Hammars

- Han är en riktig sjöbjörn och en legend som fram till år 2014 drev småbåtshamnen och båtskjulet i Hammars. Hamnen var under tiotals år hans levebröd. Tatueringen är mitt sätt att hedra honom, säger Anders Lönnfors.

Idag är det Anders Lönnfors och hans kusin som driver affärsverksamheten i Hammars.

- Jag måste ju erkänna att jag blev lite förvånad att min berättelse och idé om tatueringsmotiv godkändes av staden. En Borgåprofil - om än en känd sådan - är ju inte strandbodarna eller domkyrkan precis, säger Lönnfors.

Anders lönnfors tatueras inom ramen för kampanjen "borgå förevigar berättelser som tatueringar"
Porträttet föreställer "Häbä" i yngre medelåldern. Anders lönnfors tatueras inom ramen för kampanjen "borgå förevigar berättelser som tatueringar" Bild: Yle/Stefan Härus anders lönnfors

Porträtt med havstema

Nu ska porträttet visserligen omges med fler detaljer innan det är helt färdigt.

- Det ska nog bli en bakgrund med havstema, kanske ett ankare eller ett rep eller något annat sjöfartsmotiv. Möjligen också något specifikt Hammarsmotiv, säger Lönnfors.

Anders Lönnfors ligger inte i tatueringsstolen för första gången. Hans armar är fulla med tatueringar, bland annat några ansikten.

- De föreställer inga kända eller levande personer. Det är helt enkelt bara snygga historielösa bilder som jag har fastnat för. Häbä blir det första riktiga porträttet, säger Lönnfors.

Anders lönnfors tatueras inom ramen för kampanjen "borgå förevigar berättelser som tatueringar"
Sex timmar av smärta. Anders lönnfors tatueras inom ramen för kampanjen "borgå förevigar berättelser som tatueringar" Bild: Yle/Stefan Härus anders lönnfors

Smärta i många timmar

Att ligga helt stilla i timmar är ganska tröttsamt. När Yle Östnyland dyker upp hos tatueraren, har Anders Lönnfors legat i tatuerarstolen i tre timmar redan. Ungefär lika många är ännu framför.

- Man blir nog aldrig van vid det här. Det gör ont hela tiden. Ibland mera, ibland mindre, men ett är säkert: Nålsticken svider från början till slut, säger Lönnfors.

Lider då Anders Lönnfors onödigt eller kommer de svidande nålsticken att föra med sig något gott för staden?

- Jag hoppas att många i alla fall har tänkt efter. Också de som aldrig skulle låta tatuera sig. Kanske har de ändå funderat på vad som skulle vara så viktigt för dem i Borgå, att de skulle vara beredda att ta smärtan från tatueringsmaskinen, säger marknadsföringsplanerare Hanna Palo vid Borgå stad.

Anders lönnfors tatueras inom ramen för kampanjen "borgå förevigar berättelser som tatueringar"
Det artar sig. Anders lönnfors tatueras inom ramen för kampanjen "borgå förevigar berättelser som tatueringar" Bild: Yle/Stefan Härus borgå förevigar berättelser som tatueringar

En modefluga?

Någon boom att låta tatuera välkända Borgåmotiv blir knappast följden av Borgå stads hembygdskampanj, tror Anders Lönnfors.

- Nja, det skulle i och för sig inte vara helt fel, men knappast. Det brukar gå lite mode också i tatueringsmotiven, säger Lönnfors.

Han är ändå beredd att låta tatuera fler Borgåmotiv, om han hittar ett motiv som är - som han uttrycker det - städigt.

- Det är inget stort steg att ta när man kommit så långt att man börjar ha en del tatueringar från förut, menar Lönnfors.

Anders lönnfors tatueras inom ramen för kampanjen "borgå förevigar berättelser som tatueringar"
Anders lönnfors tatueras inom ramen för kampanjen "borgå förevigar berättelser som tatueringar" Bild: Yle/Stefan Härus anders lönnfors
Tatuering.
Klart! Tatuering. Bild: Anders Lönnfors. tatuering,borgåmotiv

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland