Hoppa till huvudinnehåll

Två olika tidsepoker på Ollas gård

Ollas gård i Pernå.
Ollas gård i Pernå. Ollas gård i Pernå. Bild: Yle / Hanna Othman Pernå,Ulla Tillander-Godenhjelm,herrgårdar,östnyländska herrgårdar

En bit norrut från Pernå kyrkby ligger Ollas gård. På herrgårdens bottenvåning dominerar harmonisk svensk rokoko medan övre våningens nyrokoko chockerar besökarna.

Den äldsta dokumentationen om Ollas gård är från 1300-talet, då stred man i området om fiskevattnen.

Det gula karaktärshuset är byggt i stilen Lovisa empire, och har i långa tider fungerat som prästgård. Ursprungligen hade huset bara en våning och mansardtak, men småningom har huset byggts ut och i början av 1800-talet fick det en våning till.

Bottenvåningen speglar den svenska tiden, medan övre våningen är inredd enligt det som var mode under tiden då Finland var ett storfurstendöme.

Ollas gårds bottenvåning.
Rum på rad. Bottenvåningen på Ollas. Ollas gårds bottenvåning. Bild: Yle / Hanna Othman östnyländska herrgårdar,Ulla Tillander-Godenhjelm

- På nedre botten är det ljusa färger, enkla träslag och breda plankor allt enligt den svenska rokokostilen, berättar Ulla Tillander-Godenhielm vars familj nu äger Ollas gård.

Familjen har strävat efter att man i inredningen ska känna att det är ett gammalt hus. Det finns en bouppteckning från 1758 där man detaljerat har beskrivit varje föremål i rummen.

Sal i svensk rokoko på Ollas gård.
Sal i svensk rokoko. På 1700-talet stod här 18 stolar längs väggarna. Sal i svensk rokoko på Ollas gård. Bild: Yle / Hanna Othman östnyländska herrgårdar,Ulla Tillander-Godenhjelm

- Vi har inte velat göra en kopia av hur det såg ut då, men det har varit roligt att bygga på med den stilens möbler. Exempelvis här i salen på nedre våningen vet vi att det för 250 år sedan fanns arton stolar i så kallad bondrokoko, säger Tillander-Godenhielm och tittar runt i rummet som idag endast stoltserar med fem stolar.

En takkrona på Ollas gård.
En takkrona på Ollas gård. Bild: Yle / Hanna Othman östnyländska herrgårdar,Lampa
Bård på väggen i Ollas gårds sal.
Mia Burmeister har målat bården inspirerad av de gamla tapeterna. Bård på väggen i Ollas gårds sal. Bild: Yle / Hanna Othman östnyländska herrgårdar

Gården har kommit till Ulla Tillander-Godenhielm via hennes svärmor. Ullas man, Lars-Petter Godenhielms släkt har bott i trakten ända sedan 1300-talet, men huset har kommit i deras ägor senare.

När väggarna i salen renoverades hittade allt från brev till 1700-talstapeter bortglömda under lagren. Bitar av en färgrann tapet har hängts upp på väggen som två tavlor.

Bitar av 1700-tals tapet har hängts upp på väggen som konst.
Barocktapeter från 1750-talet har hängts upp som konstverk. Bitar av 1700-tals tapet har hängts upp på väggen som konst. Bild: Yle / Hanna Othman ulla tillander-godenhielm,tapeter,herrgårdar

- Vi har visat dem för Museiverket som daterade dem till 1750-talet. Stilen är barock, de är handmålade i otroligt mustiga färger. Tulpanen som var en ny blomma i Europa på den tiden dominerar i knallrött.

På övre våningen finns husets största rum, tanken var att det var här man skulle hålla trevliga fester.

Övre våningen på Ollas gård.
Övre våningen på Ollas är mycket mörkare än nedre våningen. Övre våningen på Ollas gård. Bild: Yle / Hanna Othman östnyländska herrgårdar

- De flesta som kommer upp hit blir direkt chockerade. Här är en otroligt dominerande tapet från år 1836 i nyrokoko.

Godenhielmarna har med ljus och lykta försökt ta reda på varifrån tapeten kommit, utan resultat. Det enda de fått veta på vägen är att en precis likadan finns på en gård i Västerbotten i Sverige.

Ett porträtt av Ollas tidigare ägar samt tapeten från 1836.
Ett porträtt av Ollas tidigare ägar samt tapeten från 1836. Ett porträtt av Ollas tidigare ägar samt tapeten från 1836. Bild: Yle / Hanna Othman östnyländska herrgårdar

Ulla Tillander-Godenhielm.
Ulla Tillander-Godenhielm bor största delen av året på Ollas. Ulla Tillander-Godenhielm. Bild: Yle / Hanna Othman Ulla Tillander-Godenhjelm,ollas gård

Möbleringen på övre våningen är som på Nikolaj den förstes tid. Då kom den tunga mahognyn in i bilden, på golven finns orientaliska mattor, möblerna är klädda med hästtagel och det hänger tunga porträtt på väggarna.

Ulla Godenhielm-Tillander sätter också mycket tid på trädgården. Hon tycker att en gård som Ollas behöver ett uterum och är väldigt stolt över kryddträdgården.

Lusthuset och Ollasflickan. Bild: YLE / Hanna Othman ulla tillander-godenhielm

Ute på gården kan man se två figurer i blåbärsriset. Det är Putte i blåbärsskogen och Ollasflickan. Idén till figurerna fick Ulla under sina resor till Ryssland. Då hon besökte ett stort gods utanför Moskva märkte hon att det fanns massor med figurer runt byggnaden, ute på åkrarna och i skogsbrynen.

- Jag trodde först att det var riktiga människor, men märkte sedan att det var bilder av människor i naturlig storlek. Deras funktion är att lura gäster att tro att gården har en massa arbetskraft. Jag tänkte att vi också ska ha lite skoj här och lät göra två figurer.

Ullas dotter Eva Godenhielm-Vuori håller på att restaurera gårdens gamla bagarstuga från 1700-talet.

Gästrummet på Ollas gård.
Gästrummet på andra våningen. Gästrummet på Ollas gård. Bild: Yle / Hanna Othman ulla tillander-godenhielm

”Östnyländska herrgårdar” är en serie som går i God morgon Östnyland på Radio Vega under sommartorsdagar. Den 28.7 stod Ollas gård i turen att presenteras.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland