Hoppa till huvudinnehåll

”Emsalöbron är lämplig för att öva sina simhopp”

Tuukka Palonen och Niko Laitila är klippdykare.
Tuukka Palonen (till vänster) och Niko Laitila håller på med klippdykning. Tuukka Palonen och Niko Laitila är klippdykare. Bild: Yle/ Axel Nurmio klippdykare

Att hoppa från klippor, byggnader och broar ner i vatten kan låta som något som sker i en actionfilm. Tuukka Palonen och Niko Laitila har klippdykning som hobby. De har hoppat i ifrån bland annat Emsalöbron, lyftkranen vid Nosturi i Helsingfors och murarna runt Sveaborg.

- Då tio meter från ett hopptorn inte längre räcker börjar man söka mera utmaning. Att hoppa i naturligt vatten är helt annat än att hoppa i det klara bassängvattnet, säger Tuukka Palonen.

Att välja ställen att utföra sina hopp är en balansgång. Laitila förklarar att han tycker om att hoppa från ställen som människor känner igen. Han hoppar trots att det är lite knivigt på ett moraliskt plan, för då kan någon utan den rätta kunskapen och erfarenheten apa efter och göra något dumt och i värsta fall skada sig.

- Så länge man kan utföra hoppen säkert är det mycket givande, förklarar Niko Laitila.

Säkerheten i fokus

Att hoppa från höga höjder är inte riskfritt. Hastigheterna blir höga och att landa fel kan i värsta fall leda till att man svimmar då man träffar vattenytan. Dessutom ska man vara mån om att det inte finns något i vattnet som kan skada en.

emsalö bro
Hopphöjden från Emsalöbron är cirka 20 meter. Arkivbild. emsalö bro Bild: Yle/Stefan Härus emsalö bro

Då Palonen och Laitila förbereder sig för ett hopp brukar de ha dykare att kolla att det inte finns något som står upp från botten. Dessutom väntar åtminstone en, helst två dykare på hopparen då han landar så att han kan bli räddad ifall han svimmar vid landning. Det absoluta minimidjupet för att hoppa är fem meter.

- Att kolla från sjökortet eller bara genom att ekoloda hittar man inte bråte som har blivit kvar från till exempel brobyggen. Därför måste en dykare alltid kolla hur det ser ut före man hoppar, förklarar Laitila.

Då säkerhetsanordningarna är fixade är det bara att hoppa, så länge nerverna håller. För Laitila och Palonen är det viktigt att stället de hoppar från är högre än tio meter, för annars kunde de lika bra gå till ett ställe med ett hopptorn.

- Emsalöbron är ett bra ställe att öva hopp från cirka 20 meter som redan börjar vara ganska högt, förklarar Palonen.

Världsmästarskap i high diving

Det ordnas världsmästarskap i simhopp från 27 meter för män och 22 meter för kvinnor. Då byggs en ställning vid ett tillräckligt djupt vattendrag för att kunna utföra simhopp från en hög höjd. Vid landning har kroppen nått en hastighet på 85-90 km/h då man hoppar från 27 meter. Vid hopp från 22 meter når kroppen en hastighet på 72-75 km/h.

Världens högsta hopp utfördes år 2015 av Lazaro Schaller från 59 meter. Då nådde han en hastighet på 123 km/h. Schallers hopp räknas ändå inte som high diving eftersom han inte utförde några volter eller spinn, utan hoppade fötterna före. Schallers hopp utfördes i ett vattenfall.

- Alla som tävlar i världsmästarskapen har en mycket bättre teknik än oss för de har en bakgrund i simhopp. Vi kör mer freestyle, förklarar Palonen.

Palonen och Laitila har ändå tävlat i Splash diving contest i Tyskland. I den tävlingen är tanken att man ska hoppa på ett sätt som orsakar största möjliga plasket.

- Sen håller vi också på med clownhopp, och jag är regerande finsk mästare i clownhopp, säger Laitila stolt.

”Inte farligare än fotboll eller ishockey”

Hittils har killarna klarat sig bra utan skador. Blåmärken är den vanligaste skadan som Palonen och Laitila får av sin gren.

- Det som brukar höra grenen till är spruckna trumhinnor, men det kan ske redan då man hoppar från en brygga, förklarar Laitila.

- Efter att vi har varit på riktigt höga ställen och hoppa brukar vi jämföra vem som har fått största blåmärket, berättar Palonen skämtsamt.

Ifall du vill se hur hoppen ser ut kan du kolla in det här. (Emsalöbron vid 5:05)

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

 • Camilla Forsén-Ström

  Camilla Forsén-Ström

  Konstexpert
 • Elin Skagersten-Ström.

  Elin Skagersten-Ström

  Redaktör

  Programledare för Strömsö.

 • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

  Jonas Sundström

  Programvärd och redaktör

  Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

 • Jim Björni

  Jim Björni

  Redaktör
 • Lee Esselström

  Lee Esselström

  Redaktör

  Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

 • Owe Salmela.

  Owe Salmela

  Florist
 • Örtexpert Alexandra De Paoli

  Alexandra De Paoli

  Örtterapeut

  Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

 • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

  Anders Samuelsson

  Kock

  Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

Nyligen publicerat - Strömsö

 • Så gör du krispiga vegetariska burgare med biff av bondbönor

  Den här versionen är dessutom glutenfri.

  Så gör du krispiga vegetariska burgare med biff av bondbönor Gott och lätt. Jag brukar koka en stor sats bönor och frysa in i passliga påsar. Inhemska bondbönor är dessutom ett stort plus. Jag har hittat på receptet och freestylar alltid, så måtten är riktgivande. Men supergott att äta som hamburgare. Gott med t.ex. salsa och crème fraiche.

 • Femte veckomenyn – Vegval

  Era bästa vegetariska vardagsrätter.

  Den femte och sista Vegvalsveckan bjuder bland annat på den perfekta biffen för vegetariska burgare, gjord på inhemska bondbönor. Tack till Anna-Karin Almén, Linda Råholm och Anne Kiuru för recepten.

 • Smakrik rotsakssoppa med röda linser

  Min fyraårings favoritsoppa.

  Smakrik rotsakssoppa med röda linser Det här är enkelt, snabbt och billigt. Soppan går att variera beroende på vad man har för grönsaker hemma och vilka kryddor man väljer. Hos oss är soppan 4-åringens absoluta favoritmat, så den passar garanterat hela familjen.

 • Mustig tomatgryta med säsongens grönsaker

  En enkel multifunktionell gryta som är lätt att variera.

  Mustig tomatgryta med säsongens grönsaker Enkelt av säsongens ingredienser! Grytan är multifunktionell, passar också till t.ex. stekt lax (ersätt då vegetabilisk fond med fiskfond och tillsätt 1/4 tsk fin havssalt i grytan). Som sådan fungerar den bra tillsammans med potatis och broccoli. Har själv utvecklat receptet med devisen "enkelt är gott".

 • Fresta med festliga potatisknyten – Pakoras med grön chutney och mangold

  Indisk fingermat i Anders Samuelssons tappning.

  Fresta med festliga potatisknyten – Pakoras med grön chutney och mangold Det här är potatis i en form som du inte tidigare upplevt. Frasiga friterade knyten eller pakoras kommer urspungligen från Indien. Potatispakoras kan serveras med valfritt tillbehör. Här med en smakrik grön chutney och en stuvning på mangold. Går också bra med t.ex.

 • Bjud på krämig gratäng med äggplanta och parmesan

  En rätt som har potential att bli vegetarisk familjefavorit.

  Bjud på krämig gratäng med äggplanta och parmesan Gillar din familj lasagne så tycker ni antagligen också om det här. Det här är ett utmärkt sätt att använda aubergine i vardagen.

 • Surkål och andra mjölksyrade produkter är som balsam för magen

  Så tar du tillvara vitkål och kålrot

  Surkål är lite som vardagsmatens schweiziska armékniv. Mycket användbar i både grytor, soppor och sallader eller varför inte som fyllning i en hamburgare. Surkål innehåller både C-vitamin och även mjölksyrebakterier, precis som Anders kålrotskimchi. Här kan du läsa mera om mjölksyrning.

 • Baka lökpaj med franska influenser

  En smakrik och billig paj med fin färg från rödvin.

  Baka lökpaj med franska influenser Pajen är fyllig, ganska lätt att tillverka och det röda vinet ger en fin färg till den, för att inte tala om smaken. Mari Tiensuu Ingredienser Botten: 3 dl vetemjöl 1 tsk salt 100 g smör 1 dl kallt vatten. Fyllning: 6 gula lökar 2 msk olja 2 dl rött vin 1/2 citronsaft

 • Fjärde veckomenyn – Vegval

  Era bästa vegetariska vardagsrätter.

  Vi har glädjen att presentera Vegvals veckomeny nummer 4, med era bästa vegetariska vardagsrecept. Tack till Samuli Laurikainen, Erica Rönngård, Sari Pylsy och Mari Tiensuu för recepten.

 • Snabb och enkel grönsakssås med bönpasta

  Proteinerna får du på köpet.

  Enkel grönsakssås med bönpasta Många pratar om att de nya köttersättningsprodukterna (oumph, pulled havre och liknande) är det som gjort det lättare att äta vegetariskt. Men det som revolutionerat min egen vegetariska matlagning är bönpastan som plötsligt dök upp i butikerna för några år sedan.