Hoppa till huvudinnehåll

”Emsalöbron är lämplig för att öva sina simhopp”

Tuukka Palonen och Niko Laitila är klippdykare.
Tuukka Palonen (till vänster) och Niko Laitila håller på med klippdykning. Tuukka Palonen och Niko Laitila är klippdykare. Bild: Yle/ Axel Nurmio klippdykare

Att hoppa från klippor, byggnader och broar ner i vatten kan låta som något som sker i en actionfilm. Tuukka Palonen och Niko Laitila har klippdykning som hobby. De har hoppat i ifrån bland annat Emsalöbron, lyftkranen vid Nosturi i Helsingfors och murarna runt Sveaborg.

- Då tio meter från ett hopptorn inte längre räcker börjar man söka mera utmaning. Att hoppa i naturligt vatten är helt annat än att hoppa i det klara bassängvattnet, säger Tuukka Palonen.

Att välja ställen att utföra sina hopp är en balansgång. Laitila förklarar att han tycker om att hoppa från ställen som människor känner igen. Han hoppar trots att det är lite knivigt på ett moraliskt plan, för då kan någon utan den rätta kunskapen och erfarenheten apa efter och göra något dumt och i värsta fall skada sig.

- Så länge man kan utföra hoppen säkert är det mycket givande, förklarar Niko Laitila.

Säkerheten i fokus

Att hoppa från höga höjder är inte riskfritt. Hastigheterna blir höga och att landa fel kan i värsta fall leda till att man svimmar då man träffar vattenytan. Dessutom ska man vara mån om att det inte finns något i vattnet som kan skada en.

emsalö bro
Hopphöjden från Emsalöbron är cirka 20 meter. Arkivbild. emsalö bro Bild: Yle/Stefan Härus emsalö bro

Då Palonen och Laitila förbereder sig för ett hopp brukar de ha dykare att kolla att det inte finns något som står upp från botten. Dessutom väntar åtminstone en, helst två dykare på hopparen då han landar så att han kan bli räddad ifall han svimmar vid landning. Det absoluta minimidjupet för att hoppa är fem meter.

- Att kolla från sjökortet eller bara genom att ekoloda hittar man inte bråte som har blivit kvar från till exempel brobyggen. Därför måste en dykare alltid kolla hur det ser ut före man hoppar, förklarar Laitila.

Då säkerhetsanordningarna är fixade är det bara att hoppa, så länge nerverna håller. För Laitila och Palonen är det viktigt att stället de hoppar från är högre än tio meter, för annars kunde de lika bra gå till ett ställe med ett hopptorn.

- Emsalöbron är ett bra ställe att öva hopp från cirka 20 meter som redan börjar vara ganska högt, förklarar Palonen.

Världsmästarskap i high diving

Det ordnas världsmästarskap i simhopp från 27 meter för män och 22 meter för kvinnor. Då byggs en ställning vid ett tillräckligt djupt vattendrag för att kunna utföra simhopp från en hög höjd. Vid landning har kroppen nått en hastighet på 85-90 km/h då man hoppar från 27 meter. Vid hopp från 22 meter når kroppen en hastighet på 72-75 km/h.

Världens högsta hopp utfördes år 2015 av Lazaro Schaller från 59 meter. Då nådde han en hastighet på 123 km/h. Schallers hopp räknas ändå inte som high diving eftersom han inte utförde några volter eller spinn, utan hoppade fötterna före. Schallers hopp utfördes i ett vattenfall.

- Alla som tävlar i världsmästarskapen har en mycket bättre teknik än oss för de har en bakgrund i simhopp. Vi kör mer freestyle, förklarar Palonen.

Palonen och Laitila har ändå tävlat i Splash diving contest i Tyskland. I den tävlingen är tanken att man ska hoppa på ett sätt som orsakar största möjliga plasket.

- Sen håller vi också på med clownhopp, och jag är regerande finsk mästare i clownhopp, säger Laitila stolt.

”Inte farligare än fotboll eller ishockey”

Hittils har killarna klarat sig bra utan skador. Blåmärken är den vanligaste skadan som Palonen och Laitila får av sin gren.

- Det som brukar höra grenen till är spruckna trumhinnor, men det kan ske redan då man hoppar från en brygga, förklarar Laitila.

- Efter att vi har varit på riktigt höga ställen och hoppa brukar vi jämföra vem som har fått största blåmärket, berättar Palonen skämtsamt.

Ifall du vill se hur hoppen ser ut kan du kolla in det här. (Emsalöbron vid 5:05)

Mat och fritid

Bläddra bland innehållet

Inga artiklar hittades med den valda bokstaven. Var god välj en annan.

 • Friterade piroger på brödkanter och lammkorv

  Snacks för oväntat besök.

  Ta fram salta piroger ur frysen och fritera direkt. Mycket behändigt när man får gäster och vill ha något nylagat och gott. Frisk och syrlig äppeldipp går också bra att frysa.

 • Strömsö Mild - brygg ditt eget öl

  Att brygga öl hemma är inte så komplicerat!

  Att brygga öl hemma är inte så komplicerat som man skulle kunna tro. Ingredienserna är få och man klarar sig långt med en bra termometer, en stor kastrull och ett visst mått av noggrannhet.

 • Ketchup - såsernas sås

  "Ketchup har inte alltid lagats av tomater."

  Ketchup är en ostasiatisk kryddsås som under årens lopp anpassats till västerländsk smak genom stora mängder socker och vinäger. 1876 lanserades tomatketchupen som förändrade såsens popularitet för evigt.

 • Senap - en exklusiv krydda

  om senap

  Idag smetar vi senap på julskinkan, korven eller trycker en sträng ner i ärtsoppan utan att dess mer reflektera över att det faktiskt tog ett bra tag innan denna krydda nådde vanligt folk. Den industriella tillverkningen började först på 1920-talet och det var ytterligare några årtionden senare, med korvkioskerna, som kombinationen korv och senap blev ett måste.

 • Marije Vogelzang är formgivaren som ger ätandet mening

  Marije Vogelzang är världens första eating designer.

  Vi har alla ett ansvar för att försöka påverka det samhälle vi lever i och människorna runt omkring oss på ett positivt sätt. Så kan man sammanfatta den holländska formgivaren Marije Vogelzangs installationer och performancer kring ätandet som handling och ritual.

 • Framtiden blir grå och fylld med luft

  "I framtiden äter vi kikärter och ifrågasätter perfektionism

  När tiderna är sämre och vi känner oss pressade söker vi trygghet i det bekanta, till exempel husmanskost. När vi är tillfreds kräver vi nya, spektakulära matupplevelser. Den brittiske framtidsforskaren Morgaine Gaye försöker skapa prognoser för vad vi kommer att äta och hur vi vill uppleva ätandet i framtiden.

 • Köttallergi av fästingbett allt vanligare

  Dina nässelutslag kan vara tecken på köttallergi.

  Antalet köttallergiker stiger hela tiden. De flesta som är allergiska har blivit det efter fästingbett. Dina nässelutslag kan vara tecken på att du är allergisk.

 • Tiina Grönroos: Man kan vara vegan i februari också

  Veganmaten och -utmaningen gav mersmak.

  Det är varken svårt eller särskilt dyrt att äta veganmat. Men det gäller förstås att hålla extra koll på innehållsförteckningar, våga fråga restaurangpersonal och jämföra priser. Halvfabrikat och specialprodukter kostar, men det går att leva gott och billigt med hjälp av säsongens grönsaker, frukter, torkade bönor och linser. Dessutom har det varit roligt att pröva på nya recept och bekanta sig med nya råvaror. Sällan om någonsin har januari gått så snabbt som i år.

 • Veganmat allt vanligare i affärerna, priserna ändå höga

  Kan vara en snårig djungel att hitta veganmat i butiken.

  Vill man äta veganmat gäller det att kolla priser noga. Kilopriset på vissa bön- och havreprodukter är lika högt som på rostbiff och växtmjölken är flerfaldigt dyrare än vanlig komjölk. Efterfrågan på veganmat växer däremot hela tiden och så gör också utbudet säger köpmännen.

Nyligen publicerat - Mat och fritid

 • Mjukgörande bivaxolja

  Busenkelt att göra själv!

  Ute i kylan i isande vind, ta olja, en klick, som skydd för din kind.

 • Strömsö Mild - brygg ditt eget öl

  Att brygga öl hemma är inte så komplicerat!

  Att brygga öl hemma är inte så komplicerat som man skulle kunna tro. Ingredienserna är få och man klarar sig långt med en bra termometer, en stor kastrull och ett visst mått av noggrannhet.

 • Friterade piroger på brödkanter och lammkorv

  Snacks för oväntat besök.

  Ta fram salta piroger ur frysen och fritera direkt. Mycket behändigt när man får gäster och vill ha något nylagat och gott. Frisk och syrlig äppeldipp går också bra att frysa.

 • Fixa egna mönster på ljus

  Med ljusfärg kan du måla egna mönster på många olika sätt.

  Lee ger tips på hur du kan dekorera ljus med ljusfärg och skapa egna mönster på flera olika sätt.

 • "Luciatiden öppnade mina ögon"

  Heidi Björstäkt var Finlands Lucia 1997.

  Under november är både Folkhälsans luciainsamling och röstningen om Finlands lucia 2017 i full gång. Vi frågade några tidigare lucior hur de minns sin tid som Finlands lucia.

 • Utmaning: Dejta så mycket som möjligt

  Hur gick det då Michaela von Kügelgen testade powerdejting?

  Singlarna blir bara fler och fler i hela västvärlden, och här i Finland lever en miljon ensamma. Studier visar ändå att så gott som alla skulle vilja hitta någon att dela sitt liv med. En av dem är författaren och bloggaren Michaela von Kügelgen, som därför utmanade sig själv med att powerdejta under en vecka.

 • Skapa din egen himmel

  Sy en soffhimmel av tygbitar.

  Lee och Elin syr en tyghimmel att ha ovanför soffan eller sängen. Ett stort tygstycke av olika lappar ger en mysig vrå i hemmet.

 • Nyckeln till lyckad mjölksyrning är 2% salt

  Alla vegetabilier går att syra!

  Mjölksyrebakterier är salttåliga vilket gör att de enkelt konkurrerar ut skadliga bakterier. Alla vegetabilier går att syra, nyckeln till framgång är 2% salt.

 • Ahmed Hassan: Utan finska, inget jobb

  Att integrera sig på svenska i Helsingforstrakten är svårt.

  Företagaren Ahmed Hassan är född i Somalia och integrerad på svenska i Helsingfors. Trots att han uppskattar delaktigheten i den finlandssvenska och nordiska kulturen, finns det också nackdelar med att ha lärt sig svenska först. Du måste kunna finska för att få jobb.