Hoppa till huvudinnehåll

Ett troll möter en solstråle i Strömfors

Kvg
Ett skepp kommer lastat med teater Kvg Bild: Yle/Stefan Paavola kvg

Teatergruppen KVG startade i en bastu i Strömfors. Fredag kväll har de premiär på föreställningen Trollets vän.

Den som vill gå på KVGs föreställning ska åka ner till Ringborgs brygga i Strömfors. Om man har anmält på förhand att man behöver skjuts med båt ordnas det. Som mest ryms det 15 personer på en föreställning men runt nio i publiken vid varje föreställning är vad gruppen tänker sig.

Från Ringborgs brygga åker man medelst båt över till Kampuslandet där föreställningen hålls.

Äventyrsteater

Föreställningen är, enligt gruppen själv, ett spännande och interaktivt teateräventyr som handlar om de mytiska trollen.

- Det handlar om vad som händer när ett troll träffar en solstråle, säger Tomi Korhonen.

Föreställningen utspelar sig i naturen och barn bör ha sällskap av någon vuxen.

Praktisk tvåspråkighet

Föreställningen är helt och hållet tvåspråkig. Gruppen har löst det genom att ha en person som bara pratar svenska, en som bara pratar finska och en som växlar mellan språken.

Intresset i början var ganska milt berättar deltagarna, men sedan lossnade det.

- Nu har det kommit in bokningar och premiären är fullbokad, säger Miro Jerohin.

Till föreställningarna nästa vecka finns det dock några platser kvar ännu.

Naturen som scenografi

Det finns inte en traditionell scen som föreställningen utspelar sig på.

- Vi har en scen som består av stora stenar - jättekast - som naturen har placerat ut åt oss, säger Heini Rautoma. De står i en ring, så på sätt och vis är det som en scen.

När naturen har ordnat en prima scen har den istället ställt till med andra bekymmer, inte minst med att föreställningsplatsen är i olika nivåer.

- Vi klättrar en hel del i föreställningen och det har varit spännande åtminstone för mig som inte är stenklättrare från förr, berättar Rautoma.

Med i gruppen finns dock en alldeles riktig stenklättrare som har instruerat och gett sakkunnig handledning.

Konstnärlig frihet lockar

Att starta en ny teatergrupp är ett projekt man tar sig an med något skräckblandad förtjusning. Friheten att få bestämma över den egna produktionen och den egna konsten var drivkraft.

- Våra tankar och våra planer med KVG är sådant vi kanske inte skulle ha möjlighet att göra annars, säger Tomi Korhonen. Allt det här vi vill testa och experimentera med har vi ett forum för nu.

Utmaningar finns det förstås också, inte minst naturen som sådan. Föreställningen sker förvisso i samspel med naturen men allt är inte bara solsken.

- När det regnar är det kanske inte så kul att öva där ute, säger Miro Jerohin.

Men övat har de gjort ändå, och nu är allting färdigt för premiären. KVG har dessutom planer på att fortsätta med en turné, kanske till Österbotten och Åboland, under nästa sommar.