Hoppa till huvudinnehåll

FN vill evakuera invånare från Aleppo

En rysk officer delar ut mat till syrier.
En rysk officer delar ut mat till syrier. En rysk officer delar ut mat till syrier. Bild: EPA/SERGEI CHIRIKOV Aleppo,Syrien,humanitär hjälp

FN:s Syriensändebud Staffan de Mistura uppmanar Ryssland att låta FN ta över ansvaret för korridorerna som ska låta civila lämna den belägrade staden Aleppo.

- Hur kan man förvänta sig att människor vill passera en korridor medan bombningar och strider pågår, säger de Mistura.

Mistura säger att humanitära experter vid FN vet vad som bör göras och har den nödvändiga erfarenheten som krävs. Mistura upprepade även kravet på 48 timmars vapenvila i Aleppo.

Människor i den rebellkontrollerade stadsdelen Bustan Al Qasr i Aleppo efter flygräder 28.4.2016
Människor i den rebellkontrollerade stadsdelen Bustan Al Qasr i Aleppo efter flygräder i april. Människor i den rebellkontrollerade stadsdelen Bustan Al Qasr i Aleppo efter flygräder 28.4.2016 Bild: SOHR. EPA/ZOUHIR AL SHIMALE Aleppo,Syrien,flygvapnet,anfall,rebeller

Ryssland meddelade i torsdags att de tillsammans med den syriska regimen planerar att öppna humanitära korridorer för civila och rebeller som gett upp och vill fly den rebellkontrollerade delen av staden.

Under fredag har endast några invånare lyckats lämna Aleppo, uppger Syriska människorättsobservatoriet SOHR.

"Korridorerna måste skyddas"

Den internationella rödakorskommittén ICRC säger också att de humanitära korridorerna måste skyddas. Biståndsarbetare måste bli insläppta och kunna hjälpa civila och se till att familjer som bestämmer sig för att lämna området hålls ihop.

- Vad vi akut behöver är en humanitär paus i alla områden där våldsamheter pågår i Aleppo. Vi måste kunna ta oss till områden i östra Aleppo för att hjälpa de mest sårbara så som familjer, åldringar, sjuka, skadade och personer som gripits, säger Robert Mardini, chef för ICRC i Mellanöstern.

Karta över Syrien med Aleppo
Karta över Syrien med Aleppo Bild: Yle kartor,Syrien,Aleppo

Ryssland överväger förslaget

Snabbt efter FN och Röda korsets uttalanden meddelade Ryssland att de överväger att acceptera FN:s Syriensändebud Staffan de Misturas förslag om att ge över ansvaret till FN.

Ryssland uppger att de omsorgsfullt ska tänka över förslaget.

Det finns uppemot 300 000 invånare kvar i Aleppo. För knappt två veckor sedan tog regeringsstyrkor kontroll över den sista vägen ur staden som ännu kontrollerades av rebeller.

Invånarna lider av allt större brist på mat, mediciner och andra förnödenheter. Staffan de Mistura uppskattar att maten tar slut inom tre veckor i den rebellkontrollerade delen av staden.

Läs också