Hoppa till huvudinnehåll

Frankrikes premiärminister: Terrorismen är allas sak

Frankrikes premiärminister Manuel Valls.
Frankrikes premiärminister Manuel Valls tror att det kommer bli ett långvarigt krig. Frankrikes premiärminister Manuel Valls. Bild: EPA/IAN LANGSDON valls

Frankrikes premiärminister Manuel Valls säger att Frankrike ska ändra sitt agerande och vara mer vaksamt vad gäller misstänkta terrorister.

- Vi lever i en annan tid nu och därför måste vi ändra vårt beteende, säger Valls i en intervju för tidningen Le Monde.

Valls uppskattar att kampen mot radikalisering kommer att vara en hel generations uppdrag.

- Det här kriget som inte bara berör Frankrike, blir långvarigt och vi kommer att uppleva ytterligare attentat. Men vi kommer att vinna det här kriget, säger Valls till Le Monde.

Kända av polisen sedan tidigare

Valls överväger att införa ett tillfälligt förbud mot utländsk finansiering av moskéer i Frankrike sedan de två senaste terrorattackerna i Frankrike utförts av personer som har kopplingar till terrororganisationen Islamiska staten.

I den senaste attacken tidigare i veckan var båda gärningsmännen kända av polisen sedan tidigare. Den attacken skedde i en kyrka i Saint-Étienne-du Rouvray i Normandie i norra Frankrike.

De 19 år gamla gärningsmännen stormade en kyrka och tog personer som gisslan. En präst mördades med kniv och en församlingsmedlem skadades allvarligt.

Männen var misstänkta för radikalisering och fanns med på polisens terrorlistor. De hade båda försökt ta sig till Syrien för att gå med i terrororganisationen Islamiska staten. De bevakades av polisen eftersom de ansågs vara ett hot mot nationell fred.

Medger misstag

Valls medger också att Frankrikes rättsystem misslyckades i samband med attacken mot kyrkan i Normandie.

Han anser att frisläppandet av den ena gärningsmännen var ett misstag. Han påpekar dock att oberoende domare, det vill säga inte hans regering beslöt att släppa honom fri.

En av gärningsmännen Adel Kermiche hade två gånger försökt ta sig till Syrien och efter andra försöket satt han häktad i knappt ett år.

Tidigare i år släpptes han fri trots åklagarens vädjan att fortsättningsvis hålla honom häktad. Sedan tiden i fängelset har han burit en elektotronisk fotboja och endast haft tillstånd att vistas utomhus några timmar per dag.

Enligt tidningen Le Figaro är tre personer gripna misstänkta för inblandning i kyrkoattacken.

Hot mot Frankrike och Hollande

Under veckan har IS publicerat två videor i samband med attacken i Saint-Étienne-du Rouvray. Den första videon påstås visa männen som dödade prästen. I videon uppges männen svära IS trohet.

Det här bekräftar det som en nunna som befann sig i kyrkan berättat för franska medier, nämligen att männen filmade sig själva inne i kyrkan.

I den andra videon hotar en av de två gärningsmännen Frankrike och president François Hollande. Videona med männen som dödades av polis i gisslandramat, har publicerats av jihadisternas nyhetsbyrå Amaq.