Hoppa till huvudinnehåll

Fyra avrättades i Indonesien - trots protester

Aktivister protesterar mot dödsstraffet utanför presidentpalatset i Jakarta natten till fredagen 29.7.2016
Aktivister protesterar mot dödsstraffet utanför presidentpalatset i Jakarta natten till fredagen Aktivister protesterar mot dödsstraffet utanför presidentpalatset i Jakarta natten till fredagen 29.7.2016 Bild: EPA/MAST IRHAM Indonesien,dödsstraff,protester,demonstrationer (samhälleliga händelser)

Tre nigerianer och en indonesier avrättades i Indonesien på fredagen, trots protester från det internationella samfundet. En av försvarsadvokaterna beskriver processen som en "total röra".

Avrättningarna på en avlägsen fängelseö genomfördes trots protester från FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon, EU och internationella människorättsorganisationer.

Egentligen skulle ytterligare tio personer dömda för knarkbrott från bland annat Indien, Pakistan och Zimbabwe också avrättas, men de avrättningarna sköts upp av okänd anledning.

Försvarsadvokaten Ricky Gunawan, vars nigerianske klient arkebuserades tidigt på fredag morgon, beskriver hela processen som en "total röra". Hans klient hade överklagat domen, men avrättades innan fallet hann behandlas i högre rättsinstans.

- När den här processen inte längre respekteras så betyder det att det här inte längre är ett land som respekterar lagen eller mänskliga rättigheter, sade Gunawan.

En av de avrättades kroppar förs bort från fängelseön Nusa Kambangan i Java.
En av de avrättades kroppar förs bort från fängelseön Nusa Kambangan i Java En av de avrättades kroppar förs bort från fängelseön Nusa Kambangan i Java. Bild: EPA/BAYU NUR Indonesien,dödsstraff,avrättning

Indonesiens president Joko Wikodo har försvarat de allt fler dödsstraffen med att Indonesien för ett krig mot narkotika och att knarksmugglare måste straffas hårt.

Det här var den tredje gruppen knarkdömda som avrättades i Indonesien under Wikodos tid vid makten. Han tillträdde 2014.

Läs också