Hoppa till huvudinnehåll

Henriksson: Regeringen vill göra Finland oattraktivt

Anna-Maja Henriksson,i Björneborg
Anna-Maja Henriksson,i Björneborg Bild: Yle/Jaani Lampinen Svenska folkpartiet i Finland,partiordförande,Anna-Maja Henriksson,politiker

SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson kritiserar skärpningarna i utlänningslagen och migrationsverkets linjedragninger i fallet med den irakiske mannen som vägrats uppehållstillstånd.

Enligt de ändringar som gjordes i utlänningslagen i maj ska en person inte längre få uppehållstillstånd på basis av humanitärt skydd.

- Det konkreta fallet med den irakiska mannen som avvisades trots att han hotats till livet av IS i hemlandet visar hur omänskligt vårt regelverk blir, säger Henriksson i ett pressmeddelande.

Henriksson konstaterar att följderna av den skärpta utlänningslagen och Migris linjedragningar om Iraks säkerhetsnivå anses vara orsaken till att fler asylsökande fått ett negativt beslut på ansökan om uppehållstillstånd i Finland.

Svenska Folkpartiet röstade emot regeringens skärpningar i riksdagen.

"Vill göra vårt land oattraktivt"

Henriksson drar slutsatsen att regeringen gör Finland så oattraktivt som möjligt - en målsättning som är osund med tanke på framtiden och vår åldrande befolkning.

Henriksson oroas över den pågående debatten om utlännings- och migrationspolitiken där medmänskligheten och humanismen lyser med sin frånvaro.

- Såväl statsministerpartiet Centern som Samlingspartiet har orsak att visa att Sannfinländarna inte får dominera regeringens utlännings- och migrationspolitik. Det är dags att sätta ner foten, före det omänskliga får övertaget helt, säger Henriksson.