Hoppa till huvudinnehåll

Inget missionsarbete pågår på mottagningscentraler i Finland

Kyrkokors
Kyrkokors Bild: Yle/Rolf Granqvist kors,kyrkokors

I Tyskland pågår just nu en het debatt, efter att vissa frikyrkliga rörelser har sett chansen att sprida den kristna tron och värva nya medlemmar bland muslimska flyktingar. I Finland har däremot inga problem förekommit.

På Vasa mottagningscentral har man många frikyrkliga rörelser som hjälper till med flyktingarna, men chefen för mottagningscentralen Pia Pajunurmi säger att inga övertramp har skett.

- Nej, det har jag inte sett. De har varit väldigt aktiva och gjort frivilligt arbete med våra kunder. De har verkligen varit till en hjälp för alla förläggningar och det arbete som vi gör, konstaterar Pajunurmi.

Samma svar ger man också på de övriga flyktingförläggningarna i Österbotten. Så här kommenterar Alf Häggman, ansvarig handledare på Oravais flyktingförläggning.

- Inte förekommer det något missionerande, som jag känner till åtminstone. Nog finns det kristna grupper, men de fungerar som volontärer. Om det skulle förekomma några övertramp så skulle nog våra klienter meddela oss.

Vissa konverterar trots det

Den ledande pastorn Fredrik Martin vid Betesdaförsamlingen i Ekenäs medgav ändå i våras att många av flyktingarna kanske tror att asylbeslutet påverkas om man konverterar till kristendom.

Enligt honom har man inte försökt pusha på flyktingarna att konvertera till kristendom, men man har bland annat erbjudit tolkning till arabiska på gudstjänster vilket ledde till att flera flyktingar började delta i gudstjänsterna och ett flertal till och med döpte sig.

Även i Vasa har konverteringar skett, men enligt Pajunurmi har det inget att göra med kyrkornas arbete med flyktingar eller att flyktingarna skulle tro att asylbeslutet påverkas positivt i och med en konvertering.

- Nej, det skulle jag inte tro. Om det skulle finnas en sådan tro, så skulle det hända mera.

Enligt Annica Riddar, mottagningscentralens chef i Kristinestad och Korsnäs, fanns det en sådan tro förr, men inte mera.

- När vi började med det här så kunde de tro det. Men det finns inte någon sådan möjlighet idag, migrationsverket tar inte i beaktande sådana saker mera, säger Riddar.