Hoppa till huvudinnehåll

Kristinestad lockar med lugnet

Gatuvy i trästaden Kristinestad
Gatuvy i trästaden Kristinestad. Gatuvy i trästaden Kristinestad Bild: YLE/Ann-Sofie Långvik Kristinestad,trähusmiljö,gator

Även om juli snart är slut är inte turistsäsongen slut ännu på ett tag. Just nu är det flest inhemska turister i farten, men mot augusti kommer mera långväga gäster. Då handlar det väldigt långt om sådana som har vägarna förbi till eller från Lappland.

Kristinestad är en av de orter som de förbipasserande Lapplandsbesökarna besöker på vägen.

- De är från Nederländerna , Spanien, Italien, Luxemburg, Belgien… De är på väg till Lappland eller kommer därifrån och tycker om att stanna här en eller två nätter, säger Ari Suomi på Bockholmens Camping i Kristinestad.

Gammalt trähus i Kristinestad
Kristinestad Gammalt trähus i Kristinestad Bild: YLE/Ann-Sofie Långvik hus,trähus,Kristinestad

Ari Suomi har drivit Bockholmens Camping i 25 år. Glädjande nog är att många av dem som tidigare campat i Kristinestad gärna återvänder.

- Vi har stamgäster som kommer år efter år. De blir bekanta med stället och vet vad som finns. Vi behöver inte förklara så mycket, säger Suomi.

För några år sedan fick Kristinestad titeln Cittaslow och togs då upp i det internationella nätverket för städer som uppfyller vissa kriterier för ett gott liv. Är det något som besökarna funderar på och frågar efter?

- Jo, nog frågar de nu som då. De som frågar är oftast sådana som vet något om Cittaslow från förr eller som kommer från en annan Cittaslowstad runt om i världen, säger Clara Kankaanpää på turistinformationen i Kristinestad.

Clara Kankaanpää på turistbyrån i Kristinestad
Clara Kankaanpää Clara Kankaanpää på turistbyrån i Kristinestad Bild: YLE/Ann-Sofie Långvik clara kankaanpää,Kristinestad,Cittaslow,Österbotten

Cittaslowgästerna är mest intresserade av trähusidyllen och vill veta hur cittaslowstatusen syns i vardagen.

- Att det är en lugn stad syns ju i stadsbilden. Det är en lugn miljö och trivsamt. Det är inte så hektiskt som i stora städer, säger Kankaanpää.

Hon bedömer turistsäsongen i Krsitinestad som god.

- Det har varit mycket folk. Speciellt svenskar och tyskar och vanliga finländare besöker staden mest, säger Clara Kankaanpää.

Kattpsikargränden i Kristinestad
Kattpsikargränden i Kristinestad Bild: YLE/Ann-Sofie Långvik kattpiskargränden,Kristinestad