Hoppa till huvudinnehåll

Många hittar gratis gummibåtar efter ölflyt

Kellunta på Sandö i Vasa.
I fjol deltog omkring 4 000 personer i det årliga evenemanget. Många av dem lämnade efter sig nästan oanvända gummibåtar. Kellunta på Sandö i Vasa. Bild: Yle/Märta Westerlund kaljakellunta

På söndag väntas många barnfamiljer gå på skattjakt längs Vanda å. De kan nämligen göra gummibåtsfynd efter ölflytet Kaljakellunta som ordnas på lördag.

Ölflytet är ett spontant, men årligt evenemang längs Vanda eller Kervo å. Evenemanget går ut på att tusentals deltagare dricker öl medan de flyter med gummibåtar och andra flytande föremål längs med ån, både i Vanda och i Helsingfors.

Vi vädjar till deltagarna att de själva ska ta hand om skräpet. Nu överlåter de ansvaret på skattebetalarna.― Pekka Sauri, Helsingfors biträdande stadsdirektör

Kontroversiellt evenemang

Ölflytet är ett populärt evenemang, men orsakar huvudbry för städerna. Evenemanget har ingen officiell arrangör, så det är Helsingfors och Vanda som städar upp efter deltagarna.

Räkningen för städningen har uppgått till omkring 40 000 euro.

- Vi vädjar till deltagarna att de själva ska ta hand om skräpet. Nu överlåter de ansvaret på skattebetalarna, säger Pekka Sauri, Helsingfors biträdande stadsdirektör.

Det är lite som efter första maj då småpojkarna går och plockar tomflaskor för att få lite fickpengar.― Pekka Sauri

Barn och barnfamiljer går på skattjakt

Men städerna får åtminstone lite hjälp på traven - efter evenemanget brukar barn och barnfamiljer gå längs ån och se om de hittar hela gummibåtar eller annat användbart material som deltagarna har lämnat efter sig.

- Det är lite som efter första maj då småpojkarna går och plockar tomflaskor för att få lite fickpengar, säger Sauri.

"Folk verkar ha för mycket pengar"

Han tycker att det är konstigt att människor har så mycket pengar att de kan lämna efter sig gummibåtar som ändå kostar en hel del. Men för de som vill ha en gummibåt gratis är lördagens evenemang en guldgruva.

- I fjol förstod jag att många familjer och småpojkar var där och fick med sig hela gummibåtar och andra användbara saker, säger Sauri.

Föremålen som deltagarna flyter med blir bara större och mer avancerade år för år. I fjol hittade Helsingfors stads personal till exempel en övergiven flotte med ett utedass.

I år har ingen erbjudit sig att sponsra toaletterna, och det är inget som staden kommer att betala för.― Pekka Sauri

Inga bajamajor i år

I fjol erbjöd ett bajamaja-företag sponsrade toaletter till både Helsingfors och Vanda stad. Vanda nappade inte på erbjudandet, men Helsingfors tackade ja.

I år ser det ändå inte att bli några bajamajor överhuvudtaget.

- I år har ingen erbjudit sig att sponsra toaletterna, och det är inget som staden kommer att betala för, säger Sauri.

Polisen hade lovat skicka bland annat cykelpoliser på plats för att hålla koll på hurdant skick deltagarna är i.― Pekka Sauri

Städerna hade ett möte med polisen gällande ölflytet

Enligt Sauri har Vanda och Helsingfors stad haft ett möte med polisen gällande ölflytet.

- Polisen hade lovat att skicka bland annat cykelpoliser på plats för att hålla koll på hurdant skick deltagarna är i.

I fjol hittade Helsingfors stads personal en övergiven flotte med ett utedass.

Evenemanget har ordnats sedan 1997 och hittills har det inte skett några allvarligare olyckor under evenemanget. Samtidigt har deltagarantalet ökat stort de senaste åren - ännu 2005 deltog bara drygt hundra personer, i år har 4 500 personer meddelat på Facebook att de tänker delta.

Helsingfors och Vanda stad kommer att ställa ut skräpflak längs med ån, såsom de också har gjort tidigare år. Utöver det och den obligatoriska städningen kommer städerna inte att delta i evenemanget.