Hoppa till huvudinnehåll

Northug fruktar överlägsen Heikkinen: Han blir svår att slå i Lahtis-VM

Matti Heikkinen är välbekant med spåren i Lahtis, här i en tävling 2016.
Matti Heikkinen är välbekant med spåren i Lahtis, här i en tävling 2016. Matti Heikkinen är välbekant med spåren i Lahtis, här i en tävling 2016. Bild: All Over Press Matti Heikkinen,Lahtis,matti heikkinen

Den norska skidstjärnan Petter Northug menar att Matti Heikkinen är en stor guldkandidat när skid-VM i Lahtis arrangeras i februari-mars 2017.

På torsdagen arrangerades en tävling på rullskidor i norska Lysebotn. Sträckan var 7,5 kilometer och höjdskillnaden 640 meter.

Heikkinen vann för andra året i rad, i år 53 sekunder före tvåan Tarjei Bø som tävlar i skidskytte.

– Han har ju en rå kapacitet och med de backarna som finns i Lahtis är han en självklar guldkandidat, sade Northug efter loppet till NRK.

Får till det när det gäller

Northug fruktar framför allt för att Heikkinen, som presterar aningen ojämnt, igen verkligen får till det när det väl gäller. Heikkinen vann VM-guld i klassisk stil på 15 kilometer när VM år 2011 ordnades i Oslo.

– Han har chockat oss förr. Han levererar till och från extremlopp och får han till det på hemmaplan blir han svår att slå, analyserade Northug, som själv var nästan sex minuter långsammare än Heikkinen i Lysebotn.

Flyttar fram gränserna

Heikkinen själv är laddad inför den viktiga säsongen.

– Jag har hört att alla norrmän vill vinna över mig, men de ska få det tufft.

– Det har varit lite upp och ned under träningssäsongen. Jag försöker flytta fram gränserna så gott det går, sade Heikkinen.

Resultat

1. Matti Heikkinen 28:02
2. Tarjei Bø +00:53
3. Simen Andreas Sveen +01:02
4. Alexander Legkov +01:14
5. Dario Cologna +01:21