Hoppa till huvudinnehåll

Sommargäster redo att betala för sina sopor

Sopkärl vid Littois träsk.
Sopkärl vid Littois träsk. Bild: YLE/Niclas Lundqvist Soptunna,sopkärl,sopor

En myntautomat vid soptunnan, hur låter det? Det finns turister som är beredda att betala en slant för att få lämna sina soppåsar med gott samvete.

Den nästan totala avsaknaden av sopkärl i vilka man kan lämna sina sopor väcker förargelse bland turister i skärgården. En del löser det med ett besök till bensinstationen, för där brukar det finnas sopkorgar. Andra lämnar sina soppåsar vid återvinningsstationen som saknar kärl för brännbart avfall och hoppas på att någon annan tar hand om skräpet. Den som är mindre nogräknad tror sig gå omkring i ett oändligt sopkärl och lämnar påsen där fingrarna släpper taget.

På Yle Åbolands Facebooksida pågår en livlig debatt om sopkärlen i skärgården. Också bland gästerna på Solliden camping finns det olika synpunkter kring hur det är bäst att göra sig av med sina sopor. Där finns sopkärl för gästernas behov. Många av dem som kommit till campingen har åkt omkring i skärgården och samlat erfarenheter av ställen där det inte är lika enkelt att göra sig av med sina rester.

MC-turisterna stuvar soporna i ryggsäcken

Ålänningarna Janessa och Henrik Fallström från Finström är på motorcykelsemester i skärgården. De har varsin motorcykel och sonen Victor har följt med. De vet att det inte är så enkelt alla gånger att hitta ett kärl för sina sopor. Henrik säger att de då tyvärr måste lämna dem på en servicestation på vägen. Janessa tillägger att de i alla fall inte lämnar soporna efter sig någonstans. Hon säger att det gäller att stuva in soppåsen i ryggsäcken, men att hon helst inte vill åka hur länge som helst med den på ryggen.

Föreslår soptunna som tar mynt

Familjen Fallström berättar att det finns liknande sopproblem på Åland där turisterna är många under sommaren. Där har man diskuterat att gå in för soptunnor försedda med myntautomat. De tycker det vore en bra idé.

– Jag skulle gärna betala lite för att bli av med mina sopor i stället för att ha dem i ryggsäcken, säger Janessa.

En annan på campingen är Eric Westerberg. Han har kommit från Stenungsund på den svenska västkusten för att träffa sina släktingar i Åboland. Han står vid ett av de stora sopkärlen och vill bli av med lite burkar och flaskor. Han ser fundersam ut. Anvisningarna som sopbolaget klistrat på kärlet står endast på finska och det kan han inte. Tillslut konstaterar han att han ska gå till kokplatsen med burkarna och flaskorna.

Lämnar i lä

Under sin tur i skärgården har Eric varit hemma hos människor som bor här, så det har inte varit ett problem av bli kvitt soporna. Om det inte finns en soptunna då? Eric säger att då får man helt enkelt fråga sig runt och till slut hitta en lösning.

– Det gör man i Sverige. Hittar man ingen soptunna, så får man lämna sin påse på ett rimligt ställe så att den inte blåser bort.

Mystisk ökning fick förklaring

Jan Sundholm driver Solliden camping. Han är nöjd, det har varit gott om gäster under denna säsong. Det märks också i mängden sopor, han berättar att de fått be sopbolaget komma oftare för att tömma behållarna. Han tror att folk lämnar efter sig massor med skräp, men att de som kommer till campingen också bär soppåsarna med sig dit då de vet att där finns kärl. Han antar att de därför får ta emot lite mer sopor, men att det inte handlar om betydande mängder.

– Ett tag funderade vi på det här, men konstaterade sedan att ökningen nog beror på att vi helt enkelt haft betydligt fler gäster än i fjol. Många stannar dessutom länge och handlar en del här på orten, till exempel leksaker för barnen. Därför får vi ta emot stora kartonger och det gör att sopbehållarna fylls snabbare.