Hoppa till huvudinnehåll

Tenalajägare får fullt upp i höst - hjortarna är rekordmånga

vitsvanshjort med kid äter pion i strax intill en altan
Hjortar i trädgården är inte en ovanlig syn i Västnyland. Hjortar gör också skada i grönsaksodlares åkrar. vitsvanshjort med kid äter pion i strax intill en altan Bild: YLE/ Tiina Grönroos Västnyland,vitsvanshjortar

De nyländska jägarna får fälla flera hjortdjur under höstens jaktsäsong än tidigare. Det är ett stort jobb som väntar jägarna i höst, säger Tove Holmström från Tenala jaktvårdsförening.

Det finns fler vitsvanshjortar än någonsin tidigare i Nyland, visar uppgifter från Finlands viltcentral.

- Vi har länge haft ganska starka stammar. Vi visste nog att vi måste åtgärda det genom att ta fler licenser och skjuta fler hjortar, säger Tove Holmström.

Hjortar gör skada i grönsaksåkern

Grönsaksodlare lider av de starka hjortstammarna i Tenala och Bromarv, enligt Holmström.

- Vi har försökt hjälpa genom att jaga fler hjortar och hjälpa till med att bygga stängsel runt odlingarna.

En avbiten potatis i ett potatisland där hjortar hälsat på.
Hjortar äter bland annat potatis. Bilden är från en potatisåker i Vättlax. En avbiten potatis i ett potatisland där hjortar hälsat på. Bild: Yle/Malin Valtonen vättlax,Ekenäs

Ifjol utnyttjade jägarna i Tenala över 90 procent av licenserna, säger Tove Holmström.

"Jägarna måste ta sitt ansvar"

Om jakten på hjortdjur skulle upphöra i Finland skulle det bli en hjortexplosion, enligt Holmström. Varje hind får två till tre kid per år och det gör det svårt att få ner stammen.

- Utan att skjuta hindar får vi inte ner stammen. Vi har ett stort jobb och vi måste ta vårt ansvar som jägare över hela Västnyland.

Finlands viltcentral i Nyland har i år beviljat 2 254 jaktlicenser för älg och 5 356 jaktlicenser för vitsvanshjort. Det här betyder att jägarna får fälla 15 procent fler älgar och 18 procent fler vitsvanshjortar i Nyland.

Dovhjortlicenserna har ökat med 11 procent. Under jaktsäsongen som börjar i höst finns 104,5 jaktlicenser för dovhjort.

Med en licens får jägare skjuta ett vuxet djur eller två kalvar.

  • JYP-fostrade backar skrev kontrakt med NHL-lag

    Honka återvänder till Dallas, Niku fortsätter i Winnipeg.

    De JYP-fostrade backarna Julius Honka och Sami Niku har var för sig skrivit under NHL-kontrakt. Honka återvänder till Dallas Stars medan Niku fortsätter i Winnipeg Jets.

  • Våldsamma protester mot coronarestriktioner i Italien - uppdämd social oro skakar alla stora städer

    Unga lider särskilt hårt då ekonomin drabbas av corona.

    Protester mot nya coronarestriktioner skakar alla större städer i Italien. Från Turin i norr till Neapel i söder har ilskna, frustrerade och coronatrötta italienare gått ut på gatorna för att protester. Det har förekommit skadegörelse och våldshandlingar samt spekulationer om att maffian, högerextremister och fotbollshuliganer ligger bakom protesterna. Men faktum är att det handlar om en uppdämd social oro som nu får utlopp.

Läs också