Hoppa till huvudinnehåll

Finska fästingar bär nya, farliga bakterier

Fästing
Fästingen bär på fler sjukdomar än man tidigare trott. Fästing Bild: Yle fästing

De inhemska fästingarna bär på fler smitto än man tidigare trott. Forskare vid Åbo universitet har hittat sjukdomarna rickettsios och anaplasmos bland de tusentals fästingprover de undersökt.

- Det var väntat. Vi har vetat att fästingar i Sverige och Estland bär de här sjukdomarna, så det är ingen överraskning att de finns hos oss också, säger Jari Hänninen, ledare för Skärgårdshavets forskningscentral vid Åbo universitet.

Rickettsios- och anaplasmosinfektioner har redan tidigare påträffats i Finland. Smittan har ändå tillsvidare alltid skett utomlands och det finns inga bevis på att någon skulle ha dragit på sig smittan i Finland. Nu har man ändå hittat bakterierna bland de tusentals prover som allmänheten skickat in till forskarna.

Rickettsios var sjukdomen som fällde Napoleons armé.― Jari Hänninen

- Förra vintern analyserade vi fästingproverna. Då visade det sig att det finns andra sjukdomar än de vi vanligen träffar på i Finland, säger Hänninen.

Influensaliknande symptom

Anaplasmos, som också kallas erlichios, är ofta symptomlös och självläkande, men kan ge en långvarig och utdragen feber och trötthet. Andra symptom kan vara huvudvärk, illamående och magsjuka. Huden vid fästingbettet rodnar.

Rickettsia ger ett prickigt utslag vid bettet. Symptomen är influensaliknande med hög feber, muskelvärk, frysningar och trötthet.

- Rickettisios var sjukdomen som fällde Napoleons armé, säger Hänninen.

En orsak till att varken anaplasmos eller rickettsia hittills har diagnostiserats i Finland är att symptomen påminner mycket om borrelia. Borrelia botas med en hård antibiotikakur, som också hjälper mot rickettsios och erlichios. Det är alltså möjligt att sjukdomarna feldiagnostiserats.

Fästingen breder ut sig

Det forskas mycket i vilka sjukdomar fästingar bär på just nu.

Forskare söker fästingar
Forskare söker fästingar vid Skärgårdshavets forskningscentral på Själö. Forskare söker fästingar Bild: Yle/Markku Sandell fästingar,forskare,sjukdomar (diagnoser),Kumlingesjukan

- Vi får mera information hela tiden när vi tar reda på vilka patogener det finns. Då kan vi vidta åtgärder, så att vi är bättre förberedda på sjukdomarna, säger Hänninen.

Tillsammans med sina värddjur har fästingen har brett ut sig över nästan hela landet. Den varma och fuktiga säsongen har blivit längre och då frodas både fästingen och bakterierna den bär på.

I videon här nedan kan du kolla hur du ska göra för att ta bort en fästing som bitit sig fast.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes