Hoppa till huvudinnehåll

Flyktingar guidar flyktingar på Berlinmuseer

Pergamonmuseet i Berlin.
Pergamonmuseet i Berlin. Pergamonmuseet i Berlin. Bild: EPA/SOEREN STACHE Berlin,Pergamonmuseet,Tyskland,museer

Flyktingar som fungerar som guider åt andra flyktingar. Vid några museer i Berlin pågår som bäst ett projekt där man utbildar flyktingar till museiguider. Nyanlända flyktingar ska på det här sättet kunna lära sig saker om såväl det gamla som det nya hemlandet.

Multaka” – träffpunkt, heter det prisbelönta projektet på arabiska. Det går ut på att till museiguider utbildade flyktingar leder flyktinggrupper genom museerna.

Rundvandringar ordnas två gånger i veckan och hittills har över 3 000 flyktingar sett utställningarna i Pergamonmuseet, Bode-Museum och det tyska historiska museet Deutsches Historisches Museum.

– Det här är ett bra tillfälle att kunna besöka museet. Jag lyssnar hellre på en guide än att jag själv måste läsa alla skyltar, säger Rama Jarmakani som redan besöker Pergamonmuseet för tredje gången.

Bästa jobbet

Kefah Ali Deeb är en av 25 guider, som sedan december leder arabiskspråkiga flyktinggrupper genom museerna i Berlin.

– Det här är det mest intressanta jobb jag har haft. Jag berättar gärna om föremålen som härstammar från Mellanöstern och Syrien, säger Kefah Ali Deeb, när hon tar oss genom samlingarna i museet över främre Asien.

Kefah Ali Deeb guidar flyktingar på museibesök.
Kefah Ali Deeb guidar flyktingar på museibesök. Kefah Ali Deeb guidar flyktingar på museibesök. Bild: Yle/Johnny Sjöblom kefah ali deeb,flyktingar,museer,guider,Berlin,Tyskland

I Syrien var hon barnboksförfattare och som demokratiaktivist tvingades hon fly landet. Till Tyskland kom hon för snart två år sedan.

– Vi vill framför allt stärka de här mänskornas självkänsla och ge dem en möjlighet att engagera sig i samhället, säger initiatorn och museichefen Stefan Weber om guideverksamheten.

– Samtidigt öppnar vi våra dörrar så att nyanlända flyktingar kan ta ett första steg för att bli hemmastadda i Berlin och i Tyskland.

Diskussion välkomnas

Stefan Weber rekommenderar projektet också för museer utanför Tyskland. Kontaktytor mellan länder och kulturer hittar man enligt honom alltid.

– Vid till exempel Pergamonmuseet är kopplingen förstås naturlig då mycket av det som ställs ut härstammar från Mellanöstern, men också vid det tyska historiska museet hittar man kopplingar, säger Weber.

– Här koncentrerar sig guiderna främst på återuppbyggnaden efter kriget. Vi försöker förmedla en bild av vad som kan vara möjligt efter stor tragedi och förstörelse.

Professor Stefan Weber tog initativ till museiprojektet för flyktingar.
Professor Stefan Weber tog initiativ till projektet. Professor Stefan Weber tog initativ till museiprojektet för flyktingar. Bild: Yle/Johnny Sjöblom Tyskland,flyktingar,Stefan Weber,professorer,museer

Målet är framför allt att rundvandringarna ska leda till diskussion inom grupperna. Här är man till och med beredd att ge ett visst avkall på det annars strikt vetenskapliga, som presenteras under de vanliga guidningarna.

Självklart gratis

Och i grupperna kommer det ofta till diskussion. Inte minst om att föremålen finns utställda på ett museum i Berlin.

– Å ena sidan hör föremålen inte egentligen hemma här, men å andra sidan är de i alla fall i säkert förvar. I Syrien skulle de kunna bli förstörda i kriget, säger Rama Jarmakani.

Samtidigt fyller rundvandringarna också en social funktion.

– Jag kommer i kontakt med andra mänskor från Syrien. Vi kan träffas och diskutera också annat än museiföremål. Det är en bra möjlighet att lära känna varandra från början, säger Kefah Ali Deeb.

För tillfället arbetar 25 flyktingar som guider vid Berlinmuseerna.
För tillfället arbetar 25 flyktingar som guider vid Berlinmuseerna. För tillfället arbetar 25 flyktingar som guider vid Berlinmuseerna. Bild: Yle/Johnny Sjöblom flyktingar,museer,guider,Tyskland,Berlin

De nya museiguiderna får lön som alla andra anställda. Att flyktingar kommer gratis in på till exempel museer har väckt en del debatt runtom i Tyskland. Vid Pergamonmuseet ser man det som självklart.

– Hos oss kommer också personer som lever på socialbidrag gratis in på museet, säger Weber.

– För museerna är det här bara plus. De flesta av flyktingarna skulle annars aldrig hitta hit. Många besöker ett museum för första gången i sitt liv.