Hoppa till huvudinnehåll

Sexårig barnbrud tagen om hand i Afghanistan - hennes 60-åriga man gripen

Ett fotografi på en 40-årig afghansk man och hans 11-åriga brud vann UNICEF:s Photo of the Year-tävling 2007.
Ett fotografi på en 40-årig afghansk man och hans 11-åriga brud vann UNICEF:s Photo of the Year-tävling 2007. Ett fotografi på en 40-årig afghansk man och hans 11-åriga brud vann UNICEF:s Photo of the Year-tävling 2007. Bild: EPA/STEPHANIE PILICK barnäktenskap,Afghanistan,bröllop,äktenskap,barn (familjemedlemmar),fotografier,unicef photo of the year

Mannen hävdar att han fick flickan som "religiös offergåva". Fallet upprör både afghaner och omvärlden.

I provinsen Ghor, i centrala Afghanistan, har myndigheterna gripit en religiös ledare i 60-årsåldern efter att han gift sig med en sexårig flicka. Flickan har förts till ett skyddshem för kvinnor.

Predikanten själv hävdar alltså att han fått barnbruden som "religiös offergåva" av flickans föräldrar. Föräldrarna hävdar att flickan rövats bort från sin hemby i grannprovinsen Herat, som gränsar till Iran.

Enligt myndigheter i Ghor är föräldrarna nu på väg till skyddshemmet för att hämta hem flickan.

Jag är rädd för den här mannen.

Myndigheterna uppger att flickan är i chocktillstånd.

- Den här flickan pratar inte, men upprepar bara en sak: Jag är rädd för den här mannen, berättar Masoom Anwari som är chef för avdelningen för kvinnofrågor i Ghor.

Antalet barnbrudar ökar

Bara för några dagar sedan brändes en 14-årig gravid flicka ihjäl i samma provins. Rapporterna om det fallet förfärade också många afghaner.

Den flickans föräldrar berättade att hon torterats och bränts ihjäl av mannens familj. Enligt mannen och hans familj hade flickan tänt eld på sig själv.

Enligt afghansk lag ska flickor vara minst 16 år gamla för att få gifta sig, men enligt siffror från Rädda barnen har ungefär 15 procent av de under 50-åriga kvinnorna i Afghanistan gift sig innan de fyllt 15.

Dessutom har antalet barnbrudar ökat i en del provinser i takt med ökad fattigdom och tilltagande strider. Det uppgav chefen för den oberoende afghanska människorättskommissionen (AIHRC) tidigare den här månaden.

- I vissa områden, på grund av osäkerhet och fattigdom, gifter familjerna bort sina döttrar i en mycket tidig ålder för att bli av med dem, sa den den kända människorättsaktivisten och AIHRC-chefen Sima Samar till nyhetsbyrån AFP.

Läs också