Hoppa till huvudinnehåll

Sommaren i city: Marc Auléns Helsingfors

Marc Aulén
Marc Aulén Marc Aulén Bild: YLE/Peter Lüttge marc aulén

Marc Aulén är en välkänd Helsingforsprofil: kock, restaurangägare, kokboksförfattare, fotograf, keramiker och musiker. En riktig stadin kundi, fastän han är född i Belgien.

Nu har han skrivit en bok till. Den här gången ingen kokbok utan en mycket personligt hållen bok om hemstaden Helsingfors: The Helsinki Book.

Sipilä ringde

Egentligen var det meningen att boken skulle ges ut i dessa dagar. Men så ringde statsrådets kansli till honom. Och vad gör du när statsministern vill tala med dig? Du går dit så klart.

Väl där fick han veta att hans bok är utvald för att representera landet som en del i Finland 100-års firande nästa år. Och om han kunde tänka sig att vänta med publiceringen tills nästa år. Svaret var givet. Vilken start för en bok som han valt att publicera själv.

På cruise genom stan

Så i stället för att presentera hans pinfärska och färdiga bok tar vi till en plan B. Vi bestämde oss för att ta oss en tur med hans stora scooter genom hans Helsingfors och titta på ett par av hans absoluta smultronställen.

Peter Lüttge och Marc Aulén
Peter Lüttge och Marc Aulén Peter Lüttge och Marc Aulén Bild: YLE/Peter Lüttge marc aulén

Han hämtade mig och så var det bara på med hjälmarna och i väg. Redan på den första sträckan blev vi påminda om hur förfärligt det är att bege sig ut i Helsingforstrafiken med en tvåhjuling: cykel, mopo, scooter, motorcykel ... ingen skillnad. Titta själv:

Första anhalt: Brunakärr

Marc berättade inte för mig vart vi var på väg. Vi körde längs med Mannerheimvägen norrut. Och så vek vi av till höger och kom till en grind med texten: Brunakärr Koloniträdgård.

Marc Aulén
Marc Aulén och hans finfina scooter Marc Aulén Bild: YLE/Peter Lüttge marc aulén
Peter Lüttge vid porten till Brunakärrs koloniträdgård
Framför koloniträdgården (Foto: Marc Aulén) Peter Lüttge vid porten till Brunakärrs koloniträdgård Bild: YLE/Peter Lüttge Koloniträdgård,Brunakärr,peter lüttge

Okej, tänkte jag, en koloniträdgård. Förvisso är jag mycket intresserad av trädgårdar, men vad är så speciellt med den? Mycket, skulle det snart visa sig. För det första är den en svensk oas, ett svenskt rum, i storstaden Helsingfors. Man måste faktiskt kunna svenska för att få en trädgård här.

Brunakärrs koloniträdgård
Inga tvåspråkiga skyltar här inte Brunakärrs koloniträdgård Bild: YLE/Peter Lüttge Koloniträdgård,Brunakärr

För det andra är den gammal (den firar sina första 100 år om ett par år) och många trädgårdar är otroligt vackra. Rena rama konstverk som skapats över årtionden och av generationer.

Brunakärrs koloniträdgård
Trollebo Brunakärrs koloniträdgård Bild: YLE/Peter Lüttge Koloniträdgård,Brunakärr
Brunakärrs koloniträdgård
Barnens fönster Brunakärrs koloniträdgård Bild: YLE/Peter Lüttge Koloniträdgård,Brunakärr
Brunakärrs koloniträdgård
The Joker som effektiv fågelskrämma Brunakärrs koloniträdgård Bild: YLE/Peter Lüttge Koloniträdgård,Brunakärr

För det tredje skall vi hälsa på Marcs mamma som har sin trädgård här. Också den är otroligt fin. Och efter att jag nu har träffat Gun vet jag varifrån Marc har fått sitt välsmorda munläder.

Marc Aulén med sin mamma
Marc Aulén och hans mamma Gun Marc Aulén med sin mamma Bild: YLE/Peter Lüttge marc aulén
Marc Aulén i Brunakärrs koloniträdgård
Marc Aulén pratar med alla och envar Marc Aulén i Brunakärrs koloniträdgård Bild: YLE/Peter Lüttge Brunakärr,Koloniträdgård,marc aulén

Efter trädgårdshugget hos Marcs mamma vandrar vi en god tid genom koloniträdgården. Den är som ett lilleputtland med gästvänliga invånare, omgärdat av höga industri- och kontorsbyggnader. Hit skall jag komma tillbaka, tänker jag i mitt stilla sinne.

Vill du bli lycklig för en dag - skaffa dig en flaska vin.
Vill du bli lycklig för en månad - skaffa dig en kvinna.
Vill du bli lycklig för hela livet - skaffa dig en trädgård.
― Kinesiskt ordspråk
Brunakärrs koloniträdgård
Brunakärrs koloniträdgård Bild: YLE/Peter Lüttge Koloniträdgård,Brunakärr,Tistelsläktet

Från dåtid till nutid på nolltid

Efter idyllen i Brunakärr cruisar vi vidare genom den sommarfagra huvudstaden. Vi åker rakt söderut. Till stadens centrum. Och till koloniträdgårdens raka motsats, nämligen ett gigantiskt pågående nybygge: Busholmen. Det blir en förflyttning i tid och rum som heter duga.

Marc säger till mig att han älskar det här stället, eftersom det skiftar utseende i rasande takt. Hus ploppar upp som de berömda svamparna ur jorden. Och så finns här, enligt honom, Helsingfors fulaste skulptur: Tommi Toijas Bad bad boy.

Under Tommi Toijas skulptur Bad bad boy
Tommi Toijas skulptur Bad bad boy (Foto: Marc Aulén) Under Tommi Toijas skulptur Bad bad boy Bild: YLE/Peter Lüttge Bad Bad Boy,Tommi Toija,peter lüttge
Tommi Toijas skulptur Bad bad boy i Helsingfors
Tommi Toijas skulptur Bad bad boy Tommi Toijas skulptur Bad bad boy i Helsingfors Bild: YLE/Peter Lüttge Bad Bad Boy,Tommi Toija

Jag kan inte helt hålla med honom. Jag tyckte faktiskt om den, när den för två år sedan stod vi salutorget och kissade i kolerabassängen. Den där fula treenigheten bestående av Alva Aaltos vita marmorkub, det på något sätt krympta pariserhjulet och så den där kissande pojkjätten.

jonas karlsson fotograferar Bad Bad Boy statyn
Mycket var bättre förr. Till exempel Bad bad boy på sin ursprungliga plats. jonas karlsson fotograferar Bad Bad Boy statyn Bild: Yle/Parad Media bad bad boy

Ful eller inte ful, sak samma. Sommaren i city hade en otroligt fin dag i staden Helsingfors med en otroligt bra ciceron. Tack, Marc, för att du tog mig med till ditt Helsingfors. På en av sommarns absolut vackraste och varmaste dagar. Vi skall hålla utkik efter din bok, när statsrådets kansli tillåter att du släpper den.

Marc Auléns webbplats, där du kan se allt han håller på med, hittar du här: marcaulén.com.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje