Hoppa till huvudinnehåll

Bakom varje äpple ligger mängder av pyssel

Äppelträd i långa rader på en äppelodling.
Snart är äpplena på Brödtorp i Pojo redo att skördas. Före det får det gärna vara soligt och varmt. Äppelträd i långa rader på en äppelodling. Bild: Yle/Malin Valtonen äppelträd,brödtorp,Pojo, Raseborg,Raseborg,Västnyland

Årets äppelskörd ser än så länge ut att bli hyfsad. Nu hänger det på vädret. En enda hagelskur och allt arbete som äppelodlare lagt ner kan vara förgäves.

På Brödtorp i Pojo står äppelträd med dignande grenar på rad. För tre år sedan satsade gården på en ny äppelodling och där finns i dag totalt 6 800 äppelträd av fem olika sorter.

Om några veckor är en del av äpplena redo att skördas. Det här är lite tidigare än vanligt.

Ett ljusgrönt äppel hänger på en gren. I bakgrunden syns en lång rad med äppelträd.
Äpplena blir söta och goda av solsken. Ett ljusgrönt äppel hänger på en gren. I bakgrunden syns en lång rad med äppelträd. Bild: Yle/Malin Valtonen äppelträd,brödtorp,Västnyland,Pojo, Raseborg,Raseborg

Eftersom den nya odlingen har bevattningssystem får vädret framöver gärna vara soligt och vackert, säger Gustaf Knape.

- Äpplen får färg och blir söta och goda av solsken.

Skörden kan bli riktigt hyfsad i år så länge inte vädret ställer till det, säger Ernst Knape. En enda hagelskur kan förstöra hela skörden.

Mycket arbete kvar när skörden är förbi

På Brödtorp plockas äpplena ner för hand. Lådorna körs sedan till en sorteringshall och sedan distribuerar den stora handelskedjan Kesko den största delen av äpplena.

Några grönröda äppel hänger på en gren.
Alla äpplen på Brödtorp plockas för hand. Några grönröda äppel hänger på en gren. Bild: Yle/Malin Valtonen äppelträd,Västnyland,Pojo, Raseborg,äppelodling

Efter att äppelskörden är över fortsätter eftervården av träden fram till nästa skörd. Beskärningar, bindningar, kartgallring och gödsling, räknar Gustaf Knape upp.

- Det är ganska mycket pyssel innan det blir ett äppel.

Beskär inte träden för mycket

Gustaf Knape rekommenderar ändå inte att man beskär sitt äppelträd hemma i trädgården lika mycket som de gör på äppelodlingen. På fältet av äppelträd sköter man träden så att de ska ge frukt och inte för att de ska vara vackra för ögat, menar Knape.

- Beskär äppelträdet i trädgården som ett prydnadsträd. Jag tror nog det kommer nog tillräckligt med äpplen ändå.

Gustaf och Ernst Knape står vid några äppelträd i Brödtorp.
Gustaf och Ernst Knape odlar äppel på Brödtorp i Pojo. Gustaf och Ernst Knape står vid några äppelträd i Brödtorp. Bild: Yle/Malin Valtonen äppelodlare,Pojo, Raseborg,Raseborg,Västnyland

Gustaf Knape rekommenderar inte att man är allt för energisk med sekatören.

- Går man hårt åt med beskärningssaxen så får man jobba hårt länge. Ju mer man beskär desto mera växer det.

Brödtorp odlar också svarta och röda vinbär. Gården provar också på att odla havtorn och buskblåbär.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland