Hoppa till huvudinnehåll

Invånarna i världens farligaste slum arbetar för fred

Cité Soleil är ett av Haitis fattigaste områden och har kallats världens farligaste plats av FN.
Cité Soleil är ett av Haitis fattigaste områden och har kallats världens farligaste plats av FN. Cité Soleil är ett av Haitis fattigaste områden och har kallats världens farligaste plats av FN. Bild: EPA/ORLANDO BARRIA Cité Soleil (del av en befolkad plats),Haiti,slumområden

Slumområdet Cité Soleil i Haitis huvudstad Port-au-Prince har präglats av våldsamma gängbråk i decennier. Nu har situationen blivit bättre, tack vare olika projekt som invånarna själva har tagit initiativ till.

Cité Soleil, Solstaden, ligger vid havet i Port-au-Prince. På ett drygt 20 kvadratkilometer stort område bor det ungefär 300 000 människor.

Namnet till trots är Solstaden Haitis fattigaste område, där majoriteten av invånarna saknar toalett.

En kvinna i Cité Soleil bakar kakor med lera, olja och salt för att dämpa hungern.
En kvinna i Cité Soleil bakar kakor med lera, olja och salt för att dämpa hungern. En kvinna i Cité Soleil bakar kakor med lera, olja och salt för att dämpa hungern. Bild: EPA/ORLANDO BARRIA Cité Soleil (del av en befolkad plats),haiti,Haiti

Beväpnade gäng har kämpat om makten i decennier.

- Många familjemedlemmar och vänner har dödats i våldet i Cité Soleil. Det var så många som dog så jag inte kan nämna alla, säger Stephen Italien från fredsorganisationen La Difference till nyhetsbyrån Reuters.

Karta över Port-Au-Prince och slumområdet Cité Soleil.
Karta över Port-Au-Prince och slumområdet Cité Soleil. Bild: Yle Port-Au-Prince,Cité Soleil (del av en befolkad plats),cité soleil

Omvärlden har försökt städa upp slumområdet både med våld och med olika projekt, med magert resultat. FN, som har haft fredsbevarare på Haiti sedan 2004, har kallat Cité Soleil för världens farligaste plats.

Många hus bär ännu spår av striderna mellan FN-soldaterna och de olika gängen som tävlar om makten i slummen.

FN-soldater gör en räd i Cité Soleil i februari år 2007.
FN-soldater gör en räd i Cité Soleil i februari år 2007. FN-soldater gör en räd i Cité Soleil i februari år 2007. Bild: EPA/DAVID FERNANDEZ Cité Soleil (del av en befolkad plats),Haiti,fn

När jordbävningen år 2010 slog till tog det flera veckor innan invånarna i Cité Soleil fick hjälp eftersom ingen vågade sig in i området. Våldet och försummelsen har lämnat djupa spår hos invånarna, som är misstänksamma mot omvärlden.

Fred måste byggas inifrån

Den senaste tiden har situationen i Cité Soleil ändå långsamt börjat förbättras, tack vare olika fredsprojekt som invånarna själva har startat.

Ett exempel är La Differance, ett litet modellsamhälle som fredsorganisationen med samma namn har byggt upp i slummen.

DSC_2267

- Om fred ska byggas upp i ett samhälle måste den byggas upp inifrån, den kan inte skapas utifrån, säger Stephen Italien från La Difference till Reuters.

DSC_2300

Ett annat exempel är fredsorganisationen Sakala, som erbjuder unga utbildningsprogram och idrottsaktiviteter. Ungefär 250 barn och unga gynnas för tillfället av Sakalas program.

DSC_2307

Invånarna själva tycker att situationen i slummen har blivit bättre.

- Vi hör ingen skottlossning. Det finns inte längre några konflikter. Barnen kan gå till skolan utan problem, säger Luckman till Reuters.

Investeringar krävs

Fredsorganisationerna är nöjda med allt de uppnått, men säger att mycket arbete återstår.

- Vi behöver ett sjukhus, en yrkesskola och arbetsplatser. När unga människor saknar jobb och mat, blir de arga, säger Stephen Italien från La Difference till Reuters.

Invånarna i Cité Soleil anser att politikerna har vänt slummen ryggen. Regeringar har kommit och gått men situationen i Cité Soleil har förblivit den samma.

- Vi hoppas att nästa regering kommer att ta oss i beaktande. De har glömt att vi existerar, säger Jean Simon Patrice, som tillhör fredsorganisationen Sakala.

DSC_2291

DSC_2272

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes