Hoppa till huvudinnehåll

Massivt säkerhetspådrag vid OS i Rio

Brasilianska beväpnade soldater står utanför strandvolleybollarenan på Copacabana i Rio de Janeiro.
Brasilianska soldater står utanför strandvolleybollarenan på Copacabana i Rio de Janeiro. Brasilianska beväpnade soldater står utanför strandvolleybollarenan på Copacabana i Rio de Janeiro. Bild: EPA/LUKAS COCH Rio de Janeiro (stad),olympiska spelen,sport,Brasilien,idrott,soldater

I antikens Grekland var alla strider förbjudna i en månad under idrottsspelen i Olympia till guden Zeus ära. Men inför OS i Rio 2016 slår Brasilien rekord för säkerheten med två miljarder euro och flera poliser och militärer än någonsin förr.

Läget i Mellanöstern och islamisternas terrorangrepp mot USA 2001 har anefter krävt allt större hänsyn till säkerheten.

Redan före Rio tidigare i år har terrorgrupper inspirerat flera "ensamma galningar" att utföra terrordåd på olika håll i Europa och USA.

- Vi befinner oss i en olympiad och en osäker värld skapad av terrorismen, det mest irrationella som någonsin existerat, säger Brasiliens utrikesminister José Serra.

Han talade efter att den brasilianska polisen hade stoppat ett planerat terrorbrott bara två veckor inför OS i Rio. Flera brasilianare greps i storstaden São Paulo och grannstaden Paraná där de sades ha svurit trohet till terrororganisationen Islamiska Staten.

Enligt tidningsuppgifter utgjordes de gripna av en rätt amatörmässig jihadistcell i Brasilien.

    BRASILIENS UTMANINGAR FÖR SÄKERHETEN

    1. Terroristhot
    2. Regimkritiker
    3. Ekonomiskt utslagna

1. Regeringen har i sommar satt in hela 85.000 extra poliser och soldater för att trygga säkerheten. Det är dubbelt fler än under senaste OS i London 2012. Dessutom har den fått lov att ge extra pengar för obetalda löner till polisen i Rio. Polisen har till och med strejkat för att få ut sina löner.

2. Utom terroristrisken måste myndigheterna ta hänsyn till de provokativa aktivisterna som i nästan ett decennium har tagit till gatorna i de brasilianska storstäderna. 2013 utbröt stora spontana protester mot korruptionen och de dyra sportevenemangen i landet i samband med den internationella fotbollsturneringen Confederations Cup. Under världsmästerskapet i fotboll 2014 förblev protesterna marginella vid de 12 arenorna i Brasilien. Ordningen och säkerheten garanterades genom massiva säkerhetsinsatser och en militär närvaro vid alla sportarenor och trafikplatser.

3. En av de största utmaningarna för myndigheterna inför OS har varit den explosiva stämningen i de fattiga kåkstäderna. Problemen beror i hög grad på den ekonomiska krisen som är den värsta i Brasilien på flera decennier.

Våld bröt ut när polisen försökte vräka ockupanter ur favelas i Rio
Fattigdom och laglöshet präglar favelorna i Rio. Våld bröt ut när polisen försökte vräka ockupanter ur favelas i Rio Bild: EPA/MARCELO SAYAO favela

Fattiga rebeller i favelorna

Den största favelan i Latinamerika ligger söder om Rio de Janeiro och anses ha minst 100 000 invånare. Regeringen startade redan år 2000 programmet Favela Bairro som på tio år skulle förse alla favelor med ström, vatten, avlopp med mera. Resultatet har varit mycket magert och misären, fattigdomen och våldet har ökat.

Under de fem första månaderna i år har antalet personer som dödats för polisens hand ökat med 18 procent i Rio de Janeiro. Dödsfallen har ökat kraftigt redan i två års tid.

Liksom trenden i USA är det tre gånger flera svarta människor än vita som dödas av polisen.

Men också polisen utsätts för allt fler angrepp och över 60 poliser har i år blivit dödade i Rio, de flesta utanför tjänsten.

Rasfrågan och palestinierna

Hur inflammerad rasfrågan kan vara visade redan OS i Mexiko City år 1968. De amerikanska sprinterlöparna Tommie Smith (guld) och John Carlos (brons) höjde sina nävar i en Black Power-hälsning med svart handske.

Black Power-demostrationen i Mexiko, 1968
De amerikanska medaljörerna i Black Power-hälsning 1968 Black Power-demostrationen i Mexiko, 1968 Bild: Pressfoto Tommie Smith,John Carlos,Mexiko,1968,Olympiska spelen i Mexiko 1968,Peter Norman,black power

Presidenten för IOK gav order om att Smith och Carlos skulle uteslutas ur USA-laget och OS-byn. Tidskriften Time rubricerade spelen med orden "Argare, otrevligare, fulare" och LA Times beskyllde sprinterlöparna för en "nazistliknande hälsning".

OS-säkerheten hamnade i blixtbelysning redan 1972 när palestinska Svarta september slog till mot den israeliska idrottstruppen i München.

En tyngdlyftare och en tränare dödades medan nio israeler togs som gisslan. Också de nio dödades av palestinierna när västtysk polis och militär hade börjat beskjuta dem.

Terrortillslaget ledde till svåra luftstrider i Mellanöstern när Israel ett par dagar senare bombade palestinska flyktingläger från luften i Libanon och Syrien. Israel bombade också andra platser i Mellanöstern där Israel trodde det fanns terrorister.

Militariseringen av vinter-OS

År 2014 talade man om en veritabel militarisering av de olympiska vinterspelen i Sotji vid Svarta havet. Ryssland befarade att olika rebellgrupper skulle utnyttja världens medier och blickar som var riktade mot staden.

Inemot 40 000 ryska soldater och poliser sattes in för att bevaka vinterspelen. Den federala säkerhetstjänsten FSB omslöt hela OS-arenan med "en ring av stål" under vinterspelens 16 dagar.

Islamiströrelsen Kaukasiska Emiratet hade hotat utföra terrordåd för sitt krav på en statsbildning med sharialagar. Men varken islamisterna eller de tjetjenska "svarta änkorna" slog till i Sotji.

Änkorna är kvinnliga självmordsbombare som hade hotat angripa OS i Sotji för att deras män, fäder och bröder har dödats av rysk militär. Änkorna framkallar fruktan och ångest hos människor över hela Ryssland.

Sotji står värd för vinter-OS 2014
Inga regimkritiker gavs tillträde till Sotji 2014 Sotji står värd för vinter-OS 2014 Bild: EPA / Jan Woitas os i sotji