Hoppa till huvudinnehåll

Romantisk parkbänkspoesi i Lovisa

Parkbänkar i Lovisa
Sitt en stund och läs Parkbänkar i Lovisa Bild: Yle/Stefan Paavola lovisa

I Lovisa satsar man på dikter i lite annorlunda format, när parkbänkspoesi blir verklighet.

38 bänkar försedda med dikter finns i Lovisa. Utanför stadshuset står några, och ner mot glasskiosken och parken kan den som vill vila benen och samtidigt förkovra sig sitta en stund och läsa. Hälften av bänkarna har dikter på svenska och den andra hälften på finska.

Privata donatorer

Projektet drivs av Hakeva Loviisa, som försöker hitta nya vägar att presentera konst och kultur för Lovisaborna. Förutom Hakeva, Lovisa stad och Svenska Kulturfonden har även privatpersoner hjälpt till att finansiera delar av dikterna.

Agneta Alm från Lovisa var en av dem som valde en dikt. Hennes bänk finns precis vid glasskiosken. Dikten är skriven av Jarl Hemmer, som föddes år 1893 i Vasa och dog 1944 i Borgå.

Poesi på en parkbänk i Lovisa
Dikt av Jarl Hemmer på parkbänk i Lovisa Poesi på en parkbänk i Lovisa Bild: Yle/Stefan Paavola jarl hemmer

- Dikten tilltalade mig, det är ju en kärleksdikt med ett positivt budskap, säger Alm. Den är varm, den är positiv och den väckte någonting inom mig.

Ovan litteraturform

Agneta Alm tycker att det är bra att man delar dikter med allmänheten, eftersom det är en form av litteratur som annars kan vara lite svårtillgänglig.

- Just dikter är ju kanske en form av litteratur som inte är vardagsmat för oss, säger hon.

Själv läser hon egentligen hellre deckare än poesi. Däremot tror hon att fler människor läser och uppskattar dikterna när de ställs ut på det här viset, just där människor rör sig.

- Kanske ger det ett mervärde då i den där stunden när man sitter där på parkbänken?, filosoferar hon.

Ta sig tid

Agneta Alm tänker sig att dikter kan vara lite svårare att ta till sig men att man förstår dikterna på ett annat sätt om man får chansen att läsa dem i lugn och ro. Då är just en parkbänk en bra plats.

- Då finns kanske just den där stunden du behöver för att stanna upp och ta in det där budskapet, säger hon.

Poesi över hela centrum

Parkbänkarna ska finnas på olika platser över hela centrum. Tanken är att dikterna ska ha en koppling till trakten och det var dessutom viktigt att det skulle finnas lika mycket på båda språken.

- Det skulle också vara både gammalt och nytt, säger Tomas Rosenberg som var en av dem som hjälpte till att välja ut passande dikter. Det finns dikter från 1800-talet och framåt.

Genom parkbänkspoesin vill man engagera invånarna - och intresset har varit stort.

Alla med

De dikterna som slutligen valdes graverades in på metallplattorna av urmakare Juha Karvonen i Lovisa. Plattorna placerades uppe i hörnet på bänkarna.

Först trodde Tomas Rosenberg att det kanske skulle bli problem med rättigheter till dikterna, men det visade sig vara ogrundade farhågor. De äldsta dikterna får man fritt använda, men de nyare dikterna var man tvungen att söka tillstånd av författaren för.

- Men det var inga problem, säger Rosenberg. Alla ville förstås vara med!